sâmbătă, 4 februarie 2012

Antoine, Duce de Montpensier, Infante al Spaniei

     Ducele de Montpensier a murit la 4 februarie 1890, la Madrid. Antoine de Orleans a fost cel mai mic fiu al ultimului Rege al Frantei, Louis Philippe I si al Mariei Amelie a Celor Doua Sicilii. Antoine, cel mai mic dintre copiii cuplului regal, a devenit Alteta Regala in 1830, cand tatal sau a devenit Rege dupa alungarea dinastiei Bourbon. Antoine a facut parte dintr-o familie unita, dar care era foarte constienta de pozitia sa. 

    In septembrie 1846, ducele de Montpensier se casatoreste cu Infanta Maria Louise Fernanda, cea de-a doua fiica a regelui Fernando VII si sora reginei Isabella II a Spaniei. In 1848, Franta e cuprinsa de Revolutie, Louis Philippe I este nevoit sa abdice si Familia Orleans se refugiaza in Anglia. Antoine decide sa plece impreuna cu Louise Fernanda in Spania. Cuplul se stabileste in Sevillia.


      In 1858, Antoine de Orleans este numit de cumnata sa, Isabelle I, mare comandant al Aragonului si capitan general al armatei spaniole. La 10 octombrie 1859, Antoine devine Infante al Spaniei. Foarte ambitios si considerand ca este mult mai indreptatit sa fie Rege decat cumnata sa, Ducele de Montpensier intra in conflict cu Isabella, care il exileaza. In 1868, la declansarea revolutiei generalului Juan Prim y Prats, Infantele Antonio se afla inca odata impotriva cumnatei sale. Ducele spera sa devina fie Print Consort (prin inlocuirea Isabellei cu Louisa Fernanda), fie Regent, dar noul guvern il exileaza si familia Montensier se stabileste in Portugalia. 

       In 1870, Infantele Henri de Bourbon publica un manifest prin care o apara pe Regina si denunta comploturile Ducelui de Montpensie. Antoine il provoaca la duel si il omoara. Cateva luni mai tarziu, cand Cortes-urile aleg un nou rege, si in ciuda comploturilor Ducelui, e ales Amadeo de Aosta. Infantele Antoine este exilat intr-o fortareata militara si exclus din armata pentru ca a refuzat sa ii jure fidelitate Regelui.  
       Dupa trei ani Spania este din nou in revolutie si Amadeo I este fortat sa abdice. Nepotul prin alianta al Ducelui devine rege sub numele de Alfonso XII. In 1875, Regele ii acorda ducelui de Montpensier si familiei sale permisiunea sa se intoarca in Spania. Unul din motivele pentru care le-a permis sa se intoarca este faptul ca Alfonso era indragostit de verisoara sa primara Maria de las Mercedes de Orleans. In ciuda opozitiei guvernului spaniol (care isi dorea o Regina straina), a Isabellei care nu si-a iertat cumnatul pentru comploturile sale, Alfonso si Mercedes se casatoresc. Statul lui Antoine de socru al Regelui este de scurta durata, Mercedes murind la cinci luni de la nunta. Antoine incearca sa il casatoreasca pe Alfonso cu o alta fiica de-a sa, Marie Cristine, dar aceasta moare in 1879. 
          Prin casatoria fiicei sale Marie-Isabelle cu verisorul sau Philippe de Orleans, Antoine este stramosul actualului Conte de Paris, pretendentul la tronul Frantei si a regelui Juan Carlos I al Spaniei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu