duminică, 19 februarie 2012

Regele William III al Tarilor de Jos

      William Alexander Paul Frederik Lodewijk s-a nascut la 19 februarie 1817. In 1849, la moartea tatalui sau devine Regele Tarilor de Jos si Marele Duce de Luxembourg. Parintii lui William au fost printii mostenitori ai Tarilor de Jos, William si Anna Pavlovna

          William se casatoreste in 1839 cu verisoara sa primara, Sophia de Wurtemberg. William al II-lea al Tarilor de Jos si William I al Wurtemburgului au dorit o alianta intre cele doua familii, in timp ce Anna Pavlovna, ortodoxa convinsa era impotriva casatoriei intre verisorii primari. Desi William a fost foarte indragostit de sotia sa, Sophie s-a casatorit cu el doar pentru ca tatal pe care il adora i-a cerut-o. Mariajul lor a fost profund nefericit, cei doi fiind foarte diferiti: William era conservator, Sophie liberala, William adora armata, Sophia detesta orice forma de autoritate, William era simplu, in timp ce sotia sa era intelectuala. Timp de treizeci de ani cei doi s-au certat in legatura cu credintele politice ale fiecaruia, in legatura cu cei trei copii si in legatura cu aventurile lui William. Printul Mostenitor al Tarilor de Jos a detestat Constitutia olandeza din 1848 promulgata de William al II-lea si sprijinita de Sophia. Decat sa accepte sa domneasca cu puteri limitate, William s-a gandit sa abdice in favoarea fratelui sau. Anna Pavlovna l-a convins sa ramana Print Mostenitor si dupa un an el a devenit ultimul Rege al Olandei care a fost si Mare Duce al Luxemburgului.

          In timpul domniei sale, William al III-lea a incercat in mod repetat sa isi impuna vointa asupra guvernelor si parlamentelor olandeze. In cele doua secole ale domniei sale, acest rege a demis mai multe cabinete si adunari generale, conducand prin multe cabinete regale ce nu se bucurau de sprijinul populatiei, ceea ce l-a facut pe William al III-lea foarte nepopular.

         In 1877, Regina Sophia a murit si dupa doi ani William s-a casatorit cu Emma de WAldeck and Pyrmont, care era cu patru decenii mai mica decat el. In ciuda acestui lucru, cei doi au avut o casnicie fericita. In 1884, Alexander, ultimul dintre cei trei fii ai Regelui din prima casnicie a murit si Wilhelmina, fiica lui cu Emma, a devenit printesa mostenitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu