vineri, 17 februarie 2012

Printesa Helena de Waldeck si Pyrmont

       Printesa Helena Frederica Augusta de Waldeck si Pyrmont s-a nascut la 17 februarie 1861, fiind fiica lui George Victor, Print de Waldeck si Pymont si a sotiei sale Printesa Helena de Nassau. Impreuna cu surorile ei Pauline si Emma, Helena a fost considerata ca sotie pentru Regele Wilhelm al III-lea al Tarilor de Jos. Emma va fi aleasa, devenind mama reginei Wilhelmina. Printesa Helena a atras atentia Reginei Victoria, care cauta o sotie pentru cel mai mic dintre fii sai, printul Leopold. La 27 aprilie 1882, Helena s-a casatorit cu Leopold, fiul hemofilic al Reginei Victoria.

     Casnicia Helenei cu Leopold a fost una scurta, dar foarte fericita, cei doi avand doi copii: Alice si Charles. Cel de-al doilea cupil s-a nascut al cateva luni dupa moartea tatalui sau, intr-un accident la Cannes.
    Helena si-a dedicat viata actiunilor caritabile. Inainte de casatoria sa, tatal Helenei a creat-o Superintendent al scolilor din principatul sau; din aceasta pozitie, Helena s-a implicat in stabilirea programei scolare. In scurta casnicie a Helenei, sotul sau (cel mai intelectual dintre fii reginei Victoria) si-a introdus sotia in cercul de academicieni pe care ii cunoscuse la Oxford; Ducesa de Albany va mentine aceste prietenii pentru tot restul vietii sale.
    In 1894, Helena se implica in fondarea Fondului Depford, indreptat spre gasirea altor mijloace de sustinere pentru femeile si fetele ce erau angajate in meserii periculoase. Treptat, Fondul s-a dezvoltat, ajungand sa aiba mulye proiecte indreptate spre ajutorarea comunitatii. 
    In 1899, Helena a deschis Institutul Albany, un teatru, dar si un centru comunitar. Institutul Albany s-a dezvoltat ajungand Imperiul Albany, care a fost distrus de un atac in 1978, pentru a renaste sub numele de teatrul Albany. 
      In timpul primului razboi mondial, Helena si printesa Beatrice si-au unit actiunile caritabile pentru le eficientiza.        

          In 1900, dupa moartea Printului Alfred de Saxa-Coburg si Gotha, fiul Helenei a devenit mostenitorul ducatului german, fiind educat in Germania si luptand impotriva Regatului Unit in timpul marelui razboi. Alice a ramas alaturi de ea, in Anglia si s-a casatorit cu Alexander de Teck, devenind cumnata regelui George V. Alteta Sa Regala, Ducesa de Albany a murit 1 septembrie 1922, in timp ce isi vizita fiul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu