joi, 16 februarie 2012

Marea Ducesa Vera Constantinovna

      Marea Ducesa Vera Constantinovna s-a nascut la 16 februarie 1854, la St. Petersburg, fiind cea de-a doua fiica a Marelui Duce Constantin Nicolaievici si a Alexandrei Iosifovna. In 1861, Constantin Nicolaievici, fratele preferat al Tarului Alexandru II este numit vicerege al Poloniei si familia Verei se muta in Varsovia.
 
       Vera Constantinovna a avut o copilarie dificila, avand numeroase crize de nervi. Medicii au diagnosticat-o cu o "stare nervoasa". Marea Ducesa a devenit incontrolabila, ceea ce i-a determinat pe parintii ei sa o indeparteze din Curtea Imperiala a Rusiei. La varsta de noua ani, Marea Ducesa Vera Constantinovna a fost trimisa la cuplului regal al Wurtembergului. Regina Olga, matusa paterna a Verei, nu avea copii, asa ca a primit cu bucurie vestea de a avea grija de nepoata ei. Din pacate, la inceput Vera Constantinovna a continuat sa fie foarte trista, avand atacuri violente atat la adresa propriei persone, cat si la adresa persoanelor din jurul sau.

       In ciuda acestui lucru, Olga si Charles au perseverat. Charles facea lungi plimbari impreuna cu nepoata sa, timp in care ii explica Biblia. In acelasi timp, regina Olga a continuat sa fie alaturi de Vera. Treptat, la curtea din Wurttemberg, Vera s-a transformat intr-o tanara femeie timida, dar foarte intelectuala. In 1871, cuplul regal a oficializat legatura pe care o aveau cu nepoata lor, adoptand-o pe Vera Constantinovna. Nedorind sa isi piarda fiica adoptiva ei au aranjat casatoria Marii Ducese cu Eugene de Wurtemberg. Cei doi au avut o casatorie fericita, dar foarte scurta; dupa trei ani ducele a murit. Ramasa vaduva la varsta de 23 de ani Vera Constantinovna nu s-a recasatorit, dedicandu-se celor doua fiice Elsa si Olga. 
         
       Marea Ducesa Vera Constantinovna si-a petrecut restul vietii in Wurttemberg, aproape de parintii ei adoptivi. Totusi nu si-a uitat nicioadat familia si tara natala; Marea Ducesa a facut numeroase vizite in Rusia, dar si in Grecia unde sora ei mai mare, Olga era Regina. In Stuttgart, Marea Ducesa a sprijinit constructia bisericii ortodoxe Sf. Nicolae. Operele sale de caritate au facut-o foarte populara in Wurttemberg.    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu