luni, 2 ianuarie 2012

Friedrich Wilhelm IV al Prusiei

     La 2 ianuarie 1861 murea regele Friedrich Wilhelm al IV-lea al Prusiei. Conservator convins, Friedrich Wilhelm era impotriva liberalismului si impotriva unificarii Germaniei, chiar daca asta insemna dominarea lumii germanice de catre Austri. La moartea sa, pe tronul Prusiei a urcat fratele sau, care in 1870 va fi incoronat Imparatul Germaniei.

     Friedrich Wilhelm al IV-lea era supranumit Romanticul de pe Tron, din cauza dedicatiei fata de acest curent, izvorat din admiratia fata de Evul Mediu. La urcarea sa pe tron in 1840 a fost vazuta cu simpatie din cauza admiratiei sale fata de romanism, dar si din cauza sperantei ca va pune punct politicii represive ale tatalui sau. La inceputul domniei, Friedrich Wilhelm a redus cenzura presei si a promis ca in timpul domniei sale va proclama o noua constitutie; in acelasi timp el a refuzat o Adunare Reprezentativa, preferand sa lucreze cu aristocratia.

      In timpul Revolutiei din 1848, el a incercat sa o opreasca cu armata, dar apoi s-a declarat sustinator al ideilor, promitand unificarea Germaniei, formarea guvernului liberal, constituirea unei adunari nationale si a ordonatat crearea Constitutiei Regatului Prusiei. Dupa ce si-a recuperat pozitia, a dizolvat adunarea nationala, ramanand insa dedicat ideii de unificare. Cand parlamentul din Frankfurt i-a oferit coroana Germaniei, el a refuzat. Dupa Revolutie, regimul din Germania a fost mai liberal, dar in continuare era un sistem conservator in care toata puterea era in mana regelui, armatei si a aristocratiei.

       In 1857, Regele a avut in atac si a ramas paralizat, fratele sau fiind declarat Regent. Dupa patru ani, regele murea in Berlin la varsta de 66 ani. Alaturi de el era sotia sa Elisabeth Ludovica de Bavaria si fratele sau Wilhelm.

3 comentarii: