joi, 3 ianuarie 2013

Printesa Alice, Contesa de Athlone

La 3 ianuarie 1981, la Kensington Palace murea Printesa Alice, cea mai longeviva printesa de sange din Familia Regala engleza.

Alice s-a nascut la 25 februarie 1883, fiind fiica printului Leopold si a printesei Helene de Waldeck si Pyrmont. Printesa a fost numita dupa matusa paterna, Alice Ducesa de Hesse si de Rin. 

Cand Alice avea un an, tatal ei a murit. Printul Leopold era bolnav de hemofilie, si a transmis aceasta gena si fiicei sale, care la randul ei i-a transmis-o fiului sau Rupert, mor in 1928 din cauza unei hemoragii cauzate de un accident de masina. 

In 1904, Printesa Alice se casatoreste cu Printul Alexander de Teck, fiul printesei Mary Cambrige (verisoara Reginei Victoria) si fratele printesei Mary de Wales, sotia viitorului George al V-lea. Cei doi au avut trei copii: May, Rupert si Maurice.

In 1917, cand George al V-lea schimba numele Casei de Saxa-Coburg si Gotha in Casa de Windsor, cumnatul sau ia numele de Cambridge, dupa numele titlului bunicului sau matern, Adolphus, Duce de Cambridge. Regele il numeste pe Alexander Cambrige conte de Athlone si Alice devine contesa de Atholne. 

Contele a ocupat functia de Guvernator General al Africii de Sud intre 1924 - 1931 si Guvernator General al Canadei intre 1940-1946, fiind insotit in aceste tari de sotia sa.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Contele si Contesa de Athlone au fost foarte implicati in eforturile de razboi. Contele a fost mesagerul nepotului sau, regele George al VI-lea al Marii Britanii in timp ce sotia sa a devenit Comandantul Onorific al Femeilor din Serviciul Regal Naval Canadian si presedintele diviziei de ingrijire a Brigadei Sf. John.

In acelasi timp, Printesa Alice si sotul ei au primit in Canada numerosi membrii ai Familiilor Regale Europene, care au fost alungati de razboi din tarile lor. Printre acesti oaspeti s-au numarat si veriosoara primara a lui Alice, Regina Wilhelmina a Olandei si familia sa, nepotul lui Alice, Printul Mostenitor Olav al Norvegiei si familia sa. 

Dupa razboi, fratele lui Alice, Charles-Edward, duce de Saxa-Coburg si Gotha a fost arestat de americani pentru simpatiile sale naziste. Alice a incercat sa obtina eliberarea sa, dar nu a reusit. 

Contele de Atholne a murit in 1957, Alice traind pana in 1981, cand a murit la varsta de 97 de ani. La moartea sa Printesa Alice a fost ultima nepoata a Reginei Victoria in viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu