sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Printul Tomislav al Iugoslaviei

Cel de-al doilea fiu al regelui Alexandru I al Iugoslaviei si al reginei Maria s-a nascut la Belgrad in 19 ianuarie 1928. Nepotul lui Ferdinand si al Mariei a Romaniei a fost botezat cu numele primului Rege al Croatiei, Tomislav.

Tomislav a fost fiul preferat al tatalui sau; Alexandru, impovorat de grijile regatului sau si-a gasit fericirea in viata de familie. 
Urmatorii ani au fost marcati de instabilitatea Regatului Serbilor, Croatilor si Slovacilor. Fericirea familiei  regale si relativa stabilitate dobandita de Regat a fost scurtata cand Alexandru a fost asasinat in Franta si fratele lui Tomislav a devenit regele Petru al II-lea.

Odata cu declansarea celui de-al doilea razboi mondial, Petru al II-lea a fost fortat sa abdica. In 1941, la varsta de 13 ani, Tomislav isi paraseste tara si isi urmeaza fratele in exil in Anglia.

Tomislav, odata al doilea in linia succesiunii la tronul Iugoslaviei si al 20 in linia succesiunii la tronul Angliei, a cumparat in 1950 o ferma in Sussex, unde avea livezi de meri. Chiar daca si-a petrecut 50 de ani in exil si parea ca a devenit un gentleman englez, Tomislav a fost mereu aproape de comunitatea iugoslava si de religia ortodoxa. In 1966, Tomislav a organizat petrecerea de 21 de ani a nepotului sau Alexandru, printul mostenitor al Iugoslaviei. In acelasi timp, el s-a ocupat de strangerea de fonduri pentru construirea primei biserici sarbe din Marea Britanie, Sf. Lazar din Birmingham. 

Tomislav a fost primul membru al dinastiei Karadjordjevic care s-a intors in Serbia in 1991. Din 1992, Printul s-a mutat definitiv inapoi in Serbia, facand din Oplenac casa sa si incercand sa descopere daca Casa Regala mai are vreun rol de jucat in aceasta tara grav afectata de razboiul civil.

In primul drum inapoi acasa, masina lui a fost oprita de multimi care vroiau sa ii ureze bun venit. In primul sau interviu printul Tomislav spunea "Dintr-o data ultimii 50 de ani sunt nimic. E ca si cum nu as fi plecat niciodata." In urmatorii ani, printul Tomislav a infrunta razboiul impreuna cu poporul sau. 


Impreuna cu cea de-a doua sa sotie, Linda (prima sotie a sa a fost printesa Margarita de Baden), printul Tomislav a devenit o figura foarte populara printre soldatii sarbi, pe care ii vizita pe front.


Ultimii cinci ani ai vietii sale au fost marcati de lupta cu o boala terminala. In ciuda acestui lucru a refuza sa isi paraseasca tara in momentul in care fortele NATO au inceput bombardamentul republicii Iugoslave. Vizitele printului Tomislav pe front au continuat chiar daca boala sa s-a inrautatit. Tomislav a murit in 12 iulie 2000 si a fost ingropat in cripta familiei de la Oplenac.


Printul Tomislava a avut patru copii: Nicolae si Katarina (cu Margarita de Baden) si George si Mihai (cu Linda).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu