miercuri, 2 ianuarie 2013

Printesa Maria de las Mercedes, Contesa de Barcelona

          Sotia ducelui de Barcelona, Regele sacrificat si mama Regelui Juan Carlos I al Spaniei, Maria de las Mercedes se stinge la varsta de optzeci si sapte de ani, la 2 ianuarie 2000, in vila ei La Mareta, pe insula Lanzarote. 

     "Regina Maria" pentru partizanii sotului sau, Maria de las Mercedes s-a nascut la 23 decembrie 1910, fiind fiica infantelui Carlos (print al Celor Doua Sicilii) si a printesei Louise de Orleans. Tatal printesei a fost naturalizat spaniol dupa casatoria sa cu Printesa Asturiilor, sora regelui Alfonso XIII. Dupa moartea primei sale sotii, don Carlos s-a casatorit cu fiica Contelui de Paris si a avut o cariera frumoasa in armata spaniola. Maria de las Mercedes si-a petrecut copilaria in Sevillia, inainte de a pleca in exil in 1931.

         Printesa a trait in Paris, unde a urmat cursuri de istoria artei la Luvru. La inceputul anului 1935, Maria il cunoaste pe Juan, conte de Barcelona, al treilea fiu al Regelui Alfonso XIII. Cei doi se casatoresc la 12 octombrie 1935. Dupa ce au locuit in Roma si apoi in Laussane, contele si contesa de Barcelona s-au stabilit la Estorial, in Portugalia. Maria de las Mercedes este alaturi de sotul ei, sustinand cauza monarhiei. In 1948, primul ei nascut, Juan Carlos este trimis sa fie crescut si educat in Spania. Douazeci de ani mai tarziu, Franco il numeste Print al Spaniei si mostenitorul sau. In aceasta perioada Maria este cea care mentine legaturile dintre tata si fiu, sustinandu-si fiul, fara a-si trada sotul.

         Contele si Contesa de Barcelona se intorc in tara lor in 1976, la un an dupa ce Juan-Carlos a urcat pe tronul Spaniei. Un an mai tarziu, in palatul La Zarzuela, Juan renunta la drepturile sale dinastice in favoarea fiului sau, si acesta le permite parintilor sai sa pastreze titlul de Conti de Barcelona - care era asociat suveranului. Catre sfarsitul vietii, Contesa de Barcelona a suferit de o malarie osoasa, care a deformat-o. Ramasa vaduva in 1993, Maria de las Mercedes moare in 2000.


Bibliografie:
* Bricard Isabelle, Dinastiile Domnitoare ale Europei, Editura Vivaldi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu