sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Printul Bertil, duce de Halland

       Printul Bertil al Suediei a murit la 5 ianuarie 1997, la Stockholm. Nascut in 1912, Ducele de Halland era al treilea fiu si al patrulea copil al printului mostenitor Gustaf al Suediei si a printesei Margaret de Connaught. Printesa Mostenitoare a murit in 1920 si dupa trei ani, Gustaf s-a casatorit cu Louise de Mountabatten, care a devenit a doua mama pentru Bertil si fratii sai. 
           In 1947, fratele mai mare a lui Bertil, Gustaf Adolf, duce de Vasterbotten  a murit intr-un accident de avion, lasand in urma un baietel in varsta de un an. Sigvard si Carl Johann, fratii lui Bertil, au renuntat la locul lor in linia de Succesiune pentru a se casatori cu femei ce nu aveau sange regal. Bertil era singurul membru al Familiei Regale care ar fi putut face parte dintr-o Regenta. Din acest motiv, Printul Bertil a decis sa nu se casatoreasca cu Lilian Davies. Timp de 30 de ani, printul si aleasa sa au trait discret; Familia Regala cunostea aranjamentul si Lilian era privita ca un membru, dar o casatorie intre cei doi era imposibila. 

           In 1973, tatal lui Bertil a murit si Carl Gustaf a devenit Regele Suediei. In iunie 1976, Regele s-a casatorit cu Silvia Sommerlath, si dupa cateva luni a aprobat mariajul dintre unchiul sau si Lilian; mai mult ca recompensa pentru cei 30 de ani in Serviciul Suediei, printul Bertil si-a pastrat locul in linia de succesiune, fiind mostenitorul regelui pana la nasterea printului Carl Philipp. Membrii ai Familiei Regale a Suediei, Ducele si Ducesa de Halland l-au reprezentat pe Rege in multe situatii, fiind foarte populari in Suedia
            Ducele a murit in 1997, iar printesa Lilian este astazi cel mai in varsta membru al Familiei Regale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu