marți, 24 iulie 2012

Adolphe, Mare Duce de Luxembourg

Marele Duce Adolphe de Luxembourg

       La 24 iulie 1817 s-a nascut Adolphe Guillaume  August Charles Friedrich de Nassau, cel mai mare fiu al lui Guillaume de Nassau si primei sale sotii, Louise de Saxa-Altenburg. Printre surorile lui Adolphe se numara Therese de Oldenburg (mama marii ducese Alexandra Petrovna), Marie de Wied (mama Reginei Elisabeta a Romaniei), Helene de Waldeck si Pymont (mama Reginei Emma a Tarilor de Jos si a ducesei Helena de Albany) si Sophia a Suediei (mama regelui Gustav V al Suedie). 

       In  1839, Adolphe devine duce de Nassau, la moartea tatalui sau. In 1843, in timpul unei vizite in Rusia, Adolphe o cunoaste pe marea ducesa Elisabetha Mihailovna, nepoata tarului Paul I. Cei doi se indragostesc, casatorindu-se in anul urmator. Din pacate Marea Ducesa moare la mai putin de un an de la casatorie. In onoarea sotiei pierdute, Adolphe ordona costruirea bisericii ortodoxe Sf. Elisabeta, unde este inmormantata sotia sa. 

       In 1851, Ducele de Nassau se recasatoreste cu printesa Adelheid-Marie de Anhalt-Dessau. Cei doi au cinci copii, dar doar doi ajung la maturitate: Guillaume IV, Mare duce de Luxembourg si Printesa Hilda de Luxembourg.   

       In 1890, verisorul indepartat al lui Adolphe, regele William III al Tarilor de Jos moare. Pe tronul Tarilor de Jos urca fiica sa Wilhelmina, dar in Luxembourg se aplica legea salica asa ca tronul marelui ducat ii revine lui Adolphe. Marele duce Adolphe I domneste timp de cinsprezece ani, fiind urmat de fiul sau Guillaume IV. Guillaume nu are decat fete, deci in 1907, legea salica care i-a permis lui Adolphe sa urce pe tronul Luxembourgului este modificata pentru a asigura independenta Marelui Ducat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu