joi, 19 iulie 2012

Regina Louise a Prusiei

Regina Louise a Prusiei
       La 19 iulie 1810 murea Regina Louise a Prusiei, in varsta de doar 34 de ani. Moartea sa in mijlocul razboaielor cu Napoleon a fost o lovitura dureroasa pentru sotul sau, Frederick William III, dar si pentru poporul sau. Dupa moartea sa, Louise a devenit "personificarea nationalismului prusac". Regina Louise a Prusiei a devenit un model care combina virtutea, modestia, gratia innascuta si bunatatea. Pentru posteritate, regina Louise a devenit idealul atributelor feminine: virtutea de sotie, bunatatea de mama si dragalasenia.

      Louise s-a nascut in 1776, fiind fiica ducelui Charles de Mecklenburg si a lui Friederike de Hessa-Darmstadt. Dupa moartea mamei sale si mai apoi a mamei vitrege, Louise si sora sa Frederika au fost educate de bunica materna Marie Louise de Hesse-Darmstadt. In 1793, Louise s-a casatorit cu Frederick Wilhelm, printul mostenitor al Prusiei. Noua printesa mostenitoare a fost primita cu bucurie in Berlin, captivand prin frumusetea sa. Frederick Wilhelm si Louise au avut noua copii: Frederick Wilhelm, William, Charlotte, Frederica, Charles, Alexandrine, Ferdinand, Louise, Albert. Cuplul princial a trait mai mult la tara, bucurandu-se de o casnicie fericita. In 1797, Frederik Willhelm urca pe tron, si Louise ii scrie bunicii sale: "Sunt acum Regina si ce ma bucura cel mai mult este speranta ca acum nu mai trebuie sa am atata grija cu actiunile mele de binefacere." Louise a avut un rol mult mai important decat predecesoarele sale, fiind pentru prima oara cand o Regina a Prusiei si-a insotit sotul mai departe de capitala. Inca de la inceput Frederick Wilhelm si-a consultat sotia in probleme de stat, si treptat ea a devenit o figura importanta in guvern.

        In 1806, Louise si-a convins sotul sa intre in razboi cu Napoleon. Regele si regina au insotit trupele la Jena, dar au trebuit sa fuga in urma victoriei lui Napoleon. In mijlocul tratativelor a ceea ce va fi numita Pacea de la Tilsit, regele Prusiei i-a cerut lui Louise sa se intalneasca cu Imparatul.Napoleon nu a cedat rugamintelor reginei, dar a incercat sa ii distruga reputatia. Aceste incercari nu au facut decat sa creasca dragostea Prusiei pentru Regina ei. Nici dupa semnarea pacii, Louise nu s-a putut intoarce la Berlin si in 1808 a fost bolnava tot anul. Dupa ce s-a intors acasa, ea si-a gasit casa devastata de francezi. 

         In 1810, Regina Louise a Prusiei a murit in bratele sotului sau. Un general german afirma "Sfanta noastra este acum in rai".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu