joi, 12 iulie 2012

Arhiducesa Gisela a Austro-Ungariei

        Pentru mine Gisela este idealul de sotie si mama

- Arhiducesa Maria-Valeria a Austro-Ungariei

       Gisela Louise Marie, Printesa Imperiala si Arhiducesa a Austriei, Printesa a Ungariei si Bohemiei, Printesa a Bavariei, cea de-a doua fiica a Imparatului Franz Joseph I al Austro-Ungariei si a sotiei sale, Elisabeth a Bavariei, s-a nascut la 12 iulie 1856. La fel ca fratii sai mai mari, Sofia si Rudolf, Gisela a fost educata de bunica paterna, extraordinara arhiducesa Sofia a Austriei.

Auguste Maria, Gisela, Konrad, George, Leopold si Elisabeth a Bavariei
        Copilaria Giselei a fost dominata de neintelegerile dintre mama si bunica sa. Gisela si Rudolf au crescut impreuna, fiind foarte apropiati unul de celalalt precum si de tatal si bunica lor. Elisabeta a fost o mama distanta, care a avut nevoie de timp pentru a se maturiza si a fost o mama devotata abia pentru cea de-a treia fiica a sa, Maria-Valeria. Imparatul Franz-Joseph era apropiat de fiica sa, in timp ce Sofia era devotata nepoatei sale, care la randul ei o adora.

             In 1872, printul Leopold al Bavariei a vizitat curtea vieneza. Printul era logodit cu printesa Amalia de Saxa-Coburg si Gotha. Maximilian de Bavaria, fratele preferat al Imparatesei era indragostit de Amalia, asa ca in timpul acestei vizite, Sissi a incercat sa il convinga de beneficiile unei casatorii cu fiica Imparatului. Leopold a fost convins sa rupa logodna cu Amelia si sa o ceara in casatorie pe Gisela. Franz Joseph a fost incantat de casatoria dintre draga sa fiica si unul din putinii printi catolici ai generatiei sale. Gisela si Leopold s-au casatorit la 20 aprilie 1873. Cei doi au avut patru copii: Elizabeth, Auguste Maria, George, Konrad.

            Gisela a fost primita cu entuziasm la Munich, ajungand sa fie cunoscuta drept Bunul inger din Viena. Printesa Gisela a Bavariei a fost foarte implicata in activitati caritabile. In timpul primului razboi mondial, Gisela a condus un spital militar in Bavaria. La sfarsitul razboiului si declasarea revolutiei, Gisele a ales sa ramana in Munich, chiar daca familia sa a parasit orasul. In 1923, Gisela si Leopold si-au sarbatorit nunta de diamant. Leopold a murit in 1930, iar Gisela dupa doi ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu