miercuri, 25 iulie 2012

Printesa Elisabeth de Bavaria

      Elisabeth Gabriele Valerie Marie, Ducesa in Bavaria s-a nascut la 25 iulie 1876, fiind fiica ducelui Karl-Theodor si a infantei Maria Josepha a Portugaliei. Ea a fost numita in onoarea matusii paterne, Imparateasa Elisabeth a Austriei. Ducele era un barbat liberal si antecleric. Daca in tinerete el a intrat in armata, dupa razboiul din 1870 s-a dedicat studiilor de medicina. Maria Josepha era infirmiera la clinica creata de sotul ei. In tinerete, Elisabeth a invatat meseria de infirmiera alaturi de ei. 

Printesa Elisabeth si Printul Albert
       In 1897, la Dreux, la inmormantarea ducesei de Alencon, matusa sa, Elisabeth il cunoaste pe printul Albert al Belgiei, mostenitorul unchiului sau Leopold II. La trei ani de la intalnirea lor, Albert o cere in casatorie. Desi foarte diferiti, cei doi s-au iubit foarte mult. Albert ii scrie la putin timp dupa logodna "In timpul acestei vizite la Possenhofe, atat de placuta, dar atat de scurta, am ajuns sa te cunosc mai bine, si mai mult decat orice, trebuie sa iti marturisesc ca am ajuns sa apreciez mai bine inteligenta si bunatatea care o caracterizeaza pe draga mea Lisa si care m-au cucerit din prima zi cand am cunoscut-o. Stii ca eu nu am multe calitati, dar iti promit cu toata sinceritatea sa am una: pentru totdeauna o sa ma straduiesc sa merit o sotie ca tine." La 2 octombrie 1900, Elisabeth de Bavaria se casatoreste cu Albert. Pentru urmatorii treizeci si patru de ani, fantezia si vioiciunea Elisabethei o vor face partenera perfecta pentru Albert, cel serios, studios si oarecum pesimist.

       Elisabeth si Albert au trei copii: Leopold, Charles si Marie Jose. In perioada in care Albert este printul mostenitor al Belgiei, Elisabeth isi transforma casa in centrul cultural al Bruxelles-ului. Ea insasi artista, sculptorita si violonista talentata, Elisabeth este printesa perfecta. In 1909, Albert urca pe tron. In timpul domniei lor, Regele si Regina vor reprezenta idealul familiar. Imaginea lor devine legenda dupa primul razboi mondial. Desi germana prin nastere, regina Elisabeth si-a ales tabara inca din 1914. Dupa ce si-a pus copiii la adapost in Anglia, ea revine in tara pentru a fi alaturi de sotul ei. Timp de patru ani, Regele Cavaler si Regina Infirmiera impartasesc viata spartana si periculoasa. Elisabeth organizeaza spitalele de campanie, insufleteste medicii, panseaza ranitii. Pierre Nothomb spunea El este seful, dar ea e sufletul.

      Dupa razboi, regina Elisabeth a devenit modelul rafinamentului. Curajoasa, independenta, puternica, Regina era pasionata de calatorii, stiinte, egiptologie. Inainte de toate, Regina era o sotie si mama, fiul sau viitorul rege Leopold III scria "Noi eram o familie adevarata. Tatal si mama mea erau uniti de o dragoste minunata ... aceasta dragoste nu a slabit niciodata: o dragoste ce nu are nevoie de cuvinte sau demonstratii, dar care a fost substanta si fericirea vietii lor. A fost un privilegiu pentru copii sa fie crescuti de un cuplu care niciodata nu a incetat sa proiecteze imaginea unei uniuni perfecte ".

Printul Charles, Regina Elisabeth,Printesa Maria-Jose, Regele Albert I, Printul Leopold
        La 17 februarie 1934, Albert moare. Regina Elisabeth este distrusa  si familia sa este ingrijorata din cauza pericolului pe care tristetea il are asupra sanatatii sale. Elisabeth afirma "Lasati-ma in pace. Daca ma imbolnavesc, cu atat mai bine. Vreau sa mor, vreau sa fiu alaturi de Albert al meu". Pentru restul vietii, Elisebeth isi va dedica viata memoriei sotului sau. Din pacate, moartea lui Albert nu a fost ultima incercare la care a fost supusa Regina Elisabeth. In 1936, fiul si nora sa au un accident rutier si Regina Astrid moare. Elisebeth reprezinta un sprijin pentru fiul sau, Leopold si pentru nepotii sai. Ea e cea care i-o va prezenta pe Lillian Baels Regelui. In timpul celui de al doilea razboi mondial, Franta il acuza pe Leopold ca a tradat cauza aliatilor sub influenta mamei sale germane. In acelasi timp, regina Elisabeth organizeaza o retea de informatii si de complicitati prin care va salva numerosi evrei. 

     Dupa razboi, regina Elisabeth continua sa sustina numeroase opere caritabile, sociale si medicale. Cu toate aceste, varsta ii accentueaza caracteristicile mostenite de la familia Wittelsbach. Regina moare in 1965.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu