miercuri, 11 iulie 2012

Printesa Irene de Hessa si de Rin

       La 11 iulie 1866, la sfarsitul razboiului austro-prusac s-a nascut a treia fiica a marelui duce de Hesse si Rin, Louis IV si a printesei Alice a Regatului Unit. Mica printesa a fost numita Irene Louise Maria Anna. Din cauza momentului nasterii sale, numele de Irene, pace in greaca, a fost considerat foarte potrivit. In momentul nasterii lui Irene, Austria tocmai pierduse razboiul si Alice era foarte deprimata de situatiei tarii sale adoptive, mai ales pentru ca Louis era general in armata austriaca. 

in picioare: Ernest, Irene, Victoria
asezati: Alix, Louis, Elisabeth
       Familia Ducala de Hessa si de Rin nu era foarte bogata, dar traia in mod confortabil. Alice era o mama afectoasa, si cei sase copii erau foarte uniti. In acelasi timp, marea ducesa de Hessa si Rin si-a educat copiii astfel incat acestia sa dea inapoi saracilor. Fericirea familiei de Hesse a luat sfarsit in 1873, cand fratele mai mic al lui Irene, Frederick a murit in urma unei cazaturi de la fereastra. Frederick era bolnav de hemofilie si moartea s-a a afectat-o foarte mult pe Alice. Dupa cinci ani, cea mai mica sora a lui Alice, May a devenit bolnava de difterie; in curand Irene si ceilalti frati si mare duce Louis IV s-au imbolnavit. Alice si-a ingrijit copiii, dar May a murit. Cand Alice i-a dat vestea lui Ernest, acesta a fost foarte suparat si Alice l-a imbratisat, ceea ce a facut-o sa se imbolnaveasca. Moartea lui Alice a fost o lovitura puternica pentru copiii sai. Din acel moment, Regina Victoria a devenit a doua mama pentru nepotii sai germani. Ducele de Hessa si Rin, distrus de moartea sotiei sale s-a multumit sa o lase pe Regina sa se ocupe de educatia nepoatelor sale. Petrecand o mare parte a anului, printesele de Hessa au ajuns sa fie mai degraba printese engleze decat germane. In Anglia, printesele de Hessa si-au cunoscut numerosii verisori.

       In mai 1888, Irene s-a casatorit cu verisorul sau primar Henry al Prusiei. Henry era al doilea fiu al Victoriei, Printesa Regala si al Printului mostenitor Frederick Wilhelm al Prusiei. Regina Victoria nu a aprobat aceasta casatorie, deoarece nu a fost anuntata decat in momentul in care casatoria a fost decisa. Imparateasa Victoria a Germaniei a fost foarte apropiata de Irene, fiind de acord cu aceasta casatorie. Imparatul Frederick III a insistat sa participe la nunta, chiar daca era foarte bolnav.

Printul Heinrich al Prusiei si sotia sa Irene
       Henrik si Irene au fost foarte fericiti impreuna. Inainte de casatorie Henrik era de partea fratilor sai mai mari Wilhelm si Charlotte, facand front comun impotriva parintilor lor. Irene a avut o influenta pozitiva asupra sotului sau. Avand un caracter foarte puternic Irene si-a ajutat sotul si a imbunatatit relatiile dintre acesta si mama sa. Henrik si Irene nu erau interesati de politica, avand o relatie amiabila atat cu rudele germane, cat si cu cele engleze. 

       Irene a avut trei baieti: Waldemar, Sigismund si Heinrich. In 1904, micul Heinrich, bolnav de hemofilie, a murit in urma unei cazaturi. Irene a fost foarte afectata de moartea fiului sau, mai ales pentru ca si Waldemar mostenise gena hemofiliei. Chiar daca Irene a fost foarte suparata cand surorile sale Elisabeth si Alix s-a convertit la ortodoxie, cele patru printese hesiene a continuat sa fie foarte apropiate toata viata. In timpul crizelor de hemofilie ale lui Alexei, Irene a fost un sprijin pentru tarina Alexandra.

       Primul razboi mondial a rupt legatura dintre Irene si surorile sale, precum si dintre ea si restul rudelor engleze. In 1918, cumnatul Irenei a fost fortat sa abdice si sa paraseasca Germania, dar Irene si Henrik au ramas in tara lor. Henrik a murit in 1929, Irene a trait inca douazeci si patru de ani. In aceasta perioada ea a fost martora mortii fiului sau Waldemar.  Sigismund si familia sa s-au mutat in America, refunzand sa se intoarca in Germania la sfarsitul razboiului. Printesa Irene de Prusia a murit in 1953.

       Irene a trait in umbra surorilor sale: Victoria, puternica si remarcabila contesa de Mountbatten, Elisabeta,  o legendara frumusete si viitoare sfanta ortodoxa si Alix, frumoasa si tragica tarina a Rusiei. Tragediile si bucuriile Irenei au fost personale, neinfluentand istoria unei natiuni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu