marți, 10 iulie 2012

Printul Maximilian de Baden

       Printul Maximilian Alexander Friedrich Wilhelm de Baden s-a nascut la 10 iulie 1867, fiind unicul fiu al printului Wilhelm de Baden si a sotiei sale, printesa Maria Maximilianovna de Leuchtenberg. Bunicii paterni erau Leopold, Mare Duce de Baden si printesa Sophia a Suediei, iar bunicii materni erau Maximilian de Beauharnais, duce de Leuchtenberg si marea ducesa Maria Nicolaievna a Rusiei. In momentul nasterii sale, Max era al treilea in linia de succesiune la domnia Marelui Ducat dupa verisorul sau, viitorul Frederick II, si tatal sau. 

Berthold, Max, Maria Louise si Maria Alexandra
       Maximilian de Baden a fost unul din cei mai eligibili printi ai generatiei sale. Frederick II si sotia sa Hilda de Luxembourg nu aveau copii asa ca Max era destinat sa devina Mare Duce de Baden. Mai mult, datorita zestrei Romanov a bunicii materne, Maximilian era foarte bogat. La inceputul anilor 1890, printesa Margaret a Prusiei era foarte indragostita de Max, dar acesta nu ii impartasea sentimentele. In final, fiica imparatului Frederick III si a Victoriei, Printesa Regala s-a casatorit cu cel mai bun prieten al lui Max, ducele Frederick Charles de Hesse. In 1898, Maximilian s-a logodit cu marea ducesa Elena Vladimirovna a Rusiei, dar a rupt logodna. Mandra mare ducesa Maria Pavlovna a incercat sa isi casatoreasca fiica cat mai repede si cu o partida la fel de prestigioasa ca Max, dar Elena s-a indragostit de printul Nicolae al Greciei, cu care se va casatori in 1902. La inceputul anilor 1900, Maximilian de Baden s-a casatorit cu printesa Marie Louise de Hanovra, fiica printului de Coroana a Hanovrei si a printesei Thyra a Danemarcei. Maximilian si Marie Louise au avut doi copii: Maria Alexandra si Berthold.

       In timpul primului razboi mondial, Max de Baden a fost impotriva razboiului submarin si a devenit liderul moderatilor in 1917. In octombrie 1918, imparatul Wilhelm II l-a numit Cancelar al Germaniei; in aceasta postura el a fost responsabil cu negocierea pacii cu Aliatii. Chiar daca Wilhelm dorea sa abdice doar ca Imparat al Germaniei si sa ramana Regele Prusiei, Maximilian de Baden a anuntat abdicarea sa si plecarea sa din Germania. Dupa abdicare, Maximilian a demisionat si l-a numit Cancelar pe seful social Democratilor. Aceasta decizie l-a facut tinta urii partidelor de dreapta. Maximilian de Baden a murit in 1929.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu