duminică, 8 iulie 2012

Printesa Alexandra de Saxa-Altenburg

Printesa Alexandra de Saxa-Altenburg
       La 8 iulie 1830 se nastea a cincea fata a lui Joseph Georg, Duce de Saxa-Altenburg si a sotiei sale Amelie Theresa, nascuta ducesa de Wuerttemberg. Mica printesa a primit numele de Alexandra Friederike Henriette Pauline Marianne Elisabeth. Alexandra a copilarit alaturi de surorile sale: Alexandrine, viitoare regina a Hanovrei, Pauline, Henriette si  Elisabeth, viitoare ducesa de Oldenburg. 

       In 1846, Alexandra l-a cunoscut pe marele duce Constantin Nicolaievici. Constantin era al doilea fiu al tarului Nicolae I si a tarinei Alexandra Feodorovna. Elena Pavlovna, nascuta Charlotte de Wurttemberg, matusa Alexandrei si sotia lui Mihai Pavlovici, unchiul lui Constantin, a aranjat vizita acestuia la castelul ducelui de Saxa-Altenburg. Constantin Nicolaievici s-a indragostit de frumoasa printesa germana, sciind "Nu stiu ce se intampla cu mine. E ca si cum as fi o persoana complet diferita. Un singur gand am in minte, o singura imagine in fata ochilor: pentru totdeauna si doar ea, ingerul meu, universul meu. Cred cu adevarat ca m-am indragostit. Totusi cum se poate? O cunoasc de doar cateva ore si deja sunt cuprins de Pasiune ". Marele Duce Constantin Nicolaievici era decis sa se casatoreasca cu Alexandra, dar printesa avea doua saisprezece ani asa ca logodna a fost amanata. Printesa a ajuns in Rusia in septembrie 1847, fiind primita cu bucurie de tara, dar si de familia logodnicului sau. In anul urmator, ea s-a convertit la ortodoxism, luand numele de Alexandra Iosifovna.  Marele Duce Constantin Nicolaievici si Alexandra Iosifovna s-au casatorit la 11 septembrie 1848. Cei doi erau foarte diferiti, Constantin era intelectual si liberal, in timp ce Alexandra era conservatoare si religioasa. In ciuda acestor diferente de caracter, cei doi au fost foarte fericiti in primii ani ai casniciei.  Ei au avut sase copii: Nicolae, Olga, Vera, Constantin, Dimitri si Vladislav. 

       Alexandra Iosifovna a fost foarte atrasa de resedinta de la Strelna, cadoul de nunta al tarului si tarinei pentru cel de-al doilea fiu si mireasa sa. Aici Marea Ducesa a creat o scoala pentru copii taranilor unde preda. Cu timpul, Alexandra Iosifovna a inceput sa fie tot mai atrasa de misticism. Mai mult, diferentele dintre cei doi soti au inceput sa se accentueze. Constantine Nicolaievici era unul din cei mai importanti sfatuitori ai fratelui sau, tarul Alexandru II, dar la moartea acestuia a fost dat la o parte de nepotul sau, Alexandru III.

Marea Ducesa Alexandra Iosifovna impreuna cu fiica ei Olga Constantinovna si fii ei (familia Constantinovilor)

       In 1867, fiica Alexandrei, Olga Constantinovna s-a casatorit cu regele Greciei, George I. Alexandra Iosifovna, buna prietena cu tarina Maria Feodorovna, a sustinut aceasta casatorie, dar Constantin Nicolaievici considera ca fiica sa e mult prea tanara pentru casatorie.  Plecarea Olgai in Grecia a coincis cu o criza in casatoria parintilor sai. Diferentele dintre Alexandra si Constantin au inceput sa se accentueze si marele duce a cautat alinare in alta parte. In 1868 a inceput o relatie care va dura douazeci de ani si va produce patru copii. La fel ca si cumnata sa, tarina Maria Alexandrovna, Alexandra Iosifovna a pastrat tacere fata de infidelitatile sotului sau si si-a pastrat demnitatea. 

       In 1889, Constantin va avea un atac cerebral si Alexandra Iosifovna va fi cea care il va ingriji cu devotiune, dar i-a interzis sa isi vada amanta si copiii pe care ii avea cu aceasta. Dupa moartea sotului sau, Marea Ducesa Alexandra Iosifovna a devenit centru Contantinovilor, fiind alaturi de copiii, nepotii si chiar stranepotii sai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu