luni, 30 iulie 2012

Alfred, Duce de Saxa-Goburg si Gotha

       In seara zilei de 30 iulie 1900, la Rosenau murea Alfred, Ducele de Saxa-Coburg si Gotha. Bolnav de cancer, ducele a murit dupa o operatie ce trebuia sa il ajute sa respire. La fel ca tatal sau, Printul Consort Albert al Regatului Unit, Afred nu s-a agatat de viata si a murit in somn. Alaturi de el erau sotia, ducesa Maria si trei dintre fiicele sale, Ducky, Sandra si Bee. Moartea lui i-a afectat puternic familia. La Windsor, regina Victoria exclama "O, Doamne! Scumpul meu Affy a plecat si el ... Este greu de suportat la optzeci de ani!". Fiica sa, regina Maria a Romaniei nu spune prea multe despre moartea tatalui sau in memoriile sale - semn al unei dureri profunde.

Alfred, Duce de Saxa-Coburg si Gotha
             Alfred s-a nascut in 1844, fiind al doilea fiu al Reginei Victoria si a Printului Consort. Alfred a fost fiul preferat al tatalui sau, care dezamagit de Edward, vedea in el multe din trasaturile sale. Dupa moartea Printului Consort, Alfred a inceput sa fie tot mai influentat de fratele sau mai mare, si Regina Victoria a inceput sa se teama de exemplu pe care Bertie l-ar putea avea asupra fratelui sau. Dupa moartea Printului Consort, Alfred a continuat calatorile in teritoriile britanice. In timpul unei vizite in Malta, printul Alfred a avut o aventura cu o localnica, aventura ce a ajuns la urechile Reginei. Dezamagita, Victoria a apelat la Printesa Mostenitoare a Prusiei pentru ajutor. Vicky a vorbit cu fratele sau, dar cu timpul trasaturile mostenite de la familiile Coburg si Hanovra au devenit tot mai puternice in personalitatea lui Alfred si relatia sa cu Regina nu va mai fi niciodata la fel.

            Ofiter in Marina Regala, Alfred era si mostenitorul unchiului sau Ernest II, duce de Saxa-Coburg si Gotha. In 1871, Regina Victoria considera ca a venit timpul ca Alfred sa se casatoreasca. Spre disperarea mamei sale, insa, Alfred a decis sa o cunoasca pe Marea Ducesa Maria Alexandrovna a Rusiei, unica fiica a tarului Alexandru II si a tarinei Maria Alexandrovna. Razboiul Crimeei era inca proaspat in mintea englezilor si Regina Victoria considera dinastia Romanov ca fiind "falsa si aroganta". In acelasi timp, Regina Victoria se temea si de diferentele de religie dintre cei doi. Totusi, treptat regina si-a schimbat parerea, mai ales ca Alfred nu se aratase interesat de alta femeie. Cei doi s-au casatorit in 1873, la Sank Petersburg. Cei doi au avut cinci copii, dar casatoria lor nu a fost una fericita. Maria nu s-a acomodat niciodata la Londra, si Alfred iubea mult prea mult marea, fiind plecat o mare parte a timpului. Maria si Alfred nu erau un cuplu popular. Maria era mult prea mandra de mostenirea sa rusa pentru a fi iubita in Anglia. Alfred nu era asa de cunoscut ca fratii sai. Mai mult era considerat plictisitor, rezervat si prea atasat de sticla. Spre sfarsitul vietii, pe masura ce greutatile s-au acumultat, problema sa cu bautura s-a agravat. 

             Alfred era mult mai timid decat fratii sai, de aceea multi nu reuseau sa il cunoasca. In acelasi timp, pentru cei care reuseau sa il cunoasca era un prieten valoros, cu multe interese. Creat duce de Edinburgh in 1866, Alfred si-a dedicat viata Marinei.

in picioare: Printesa Alexandra, Ducele Alfred, Printesa Victoria Melita, Printesa Beatrice, asezati: Ducesa Maria, Ducesa Alexandrine, Printesa Maria
             
                    In 1893, Printul Alfred a devenit Duce de Saxa-Coburg si Gotha la moartea unchiului patern, Ernest II si a trebuit sa isi paraseasca postul din Marina. Cu cateva luni inainte, cea mai mare fiica a lui Alfred s-a casatorit cu Ferdinand, Printul Mostenitor al Romaniei. Alfred nu a fost de acord cu acest mariaj, dorind ca Marie sa se casatoreasca cu nepotul sau, printul George de York. Regina Victoria a scris ca aceasta casatorie a fost "visul vietii lui Affie". Din fericire pentru Romania, Ducesa Maria a impiedicat aceasta nunta. Alfred a fost foarte dezamagit si relatiile dintre el si Bertie au fost stricate pentru cativa ani. 

                          Dupa viata aventuroasa petrecuta in Marina si ca reprezentant al Reginei Victoria, Alfred a fost plictisit de pozitia sa de Duce intr-un mic ducat german. In acelasi timp, el se temea de ce va face nepotul sau din poziitia de Imparat al Germaniei. Ultimul an al vietii lui Affie a fost marcat de pierderea unicului sau fiu, printul Alfred de Saxa-Coburg si Gotha.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu