sâmbătă, 29 septembrie 2012

Printesa Thyra a Danemarcei

             La 29 septembrie 1853, in Copenhaga s-a nascut printesa Thyra, a treia fiica si al cincilea copil al regelui Christian IX al Danemarcei si a sotiei sale, printesa Louise de Hessa-Cassel. Cu doua luni inainte de nasterea Thyrei, noul act de succesiune a fost promulgat si Christian a devenit mostenitorul verisorului sau, Frederick VII. In ciuda faptului ca Christian era destinat sa urce pe tronul danez, familia Thyrei avea o viata modesta.

marți, 25 septembrie 2012

Leopold III, Regele Belgienilor

 "Va amintesc cu tarie ca viitorul patriei depinde de solidaritatea voastra nationala si 
va cer sa va adunati cu fervoare in jurul fiului meu. Va conjur, fiti uniti"  

 - Discursul de abdicare a regelui Leopold III

Regele Leopold III
        Viata regelui Leopold III al Belgienilor a fost marcata de tragedie: accident, tragedie, razboi, durere, tradare, calomnie, inchisoare, exil, dezastru politic, abdicare. In ciuda acestor tragedii, Leopold III a fost un rege devotat tarii sale. Din pacate, viata sa pusa in slujba tarii sale a fost privita de multi cu ingratitudine si respingere. In ciuda acestui lucru, Leopold al III-lea nu si-a pierdut niciodata demnitatea.

          Leopold s-a nascut la 3 noiembrie 1901, fiind primul fiu al regelui Albert I si al sotiei sale, printesa Elisabeth a Bavariei. Regele Albert I si regina Elisabeta au fost parinti stricti, dar iubitori, care si-au educat cei trei copii cu simtul datoriei si al moralitatii. Aceste valori au fost puse la incercare la declansarea primului razboi mondial. In timp ce Albert I si Elisabeta au devenit regele Cavaler si regina Infirmiera, dedicandu-se cu totul cauzei tarii lor, Leopold devine cel mai tanar voluntar in armata belgiana. Leopold, Duce de Brabant, a luptat in regimentul 12 de linie in grad de caporal. Totusi Leopold era viitorul rege al Belgiei, deci educatia sa nu trebuia sa fie ignorata. In 1915, in acelasi timp cu participarea la luptele de pe fron Leopold a devenit student la colegiul Eton. Dupa razboi, ducele de Brabant si-a continuat studiile in SUA si apoi a calatorit in toata lumea. In 1922, este inaltat la gradul de sublocotenent dupa doi ani in scoala militara. Nimic nu a fost neglijat in educatie viitorului rege, el avand cei mai buni profesori.

             In 1926, printul Leopold s-a casatorit cu printesa Astrid a Suediei. A fost o casatorie din dragoste. Cei doi s-au cunoscut la un bal in Copenhaga si din primul moment destinul lor a fost hotarat. Astrid i-a cucerit pe belgieni din primul moment. Cei doi au trei copiii: Josephine Charlotte, Baudouin si Albert. Leopold si Astrid impartasesc toate activitatile, regina avand o mare influenta asupra sotului ei. Acesta le spune colaboratorilor sai "Voi cere avizul sotiei mele". Moartea lui Astrid este o lovitura puternica pentru sotul sau, care spune "Viata mea s-a sfarsit". La 29 august 1935, Leopold III nu si-a piedut doar sotia adorata, ci si cel mai important colaborator si sfatuitor. In ciuda teribilei tragedii personale, Leopold a fost decis sa fie cel mai bun rege si tata posibil.

Josephine-Charlotte, Baudouin,  Astrid, Leopold III,  Albert
               Leopold urca pe tron in 1934, intr-o perioada tulbure pentru Belgia si Europa. Tragediilor personale (moartea tatalui si a sotiei sale) li se adauga criza economica mondiala, cresterea extremei drepte, tensiunile internationale precum si primele tensiuni dintre comunitatea valona si cea flamanda. Inzestrat cu un caracter puternic, incapatanat, Leopold intra imediat in conflict cu ministrii din guvernul sau.

          La urcarea pe tronul Belgiei, Leopold al III-lea a declarat "Ma daruiesc cu totul Belgiei". Pentru restul domniei, el va veghea la binele Belgiei ca un intreg. Confruntat cu pericolul nazismului, Leopold a incercat sa isi protejeze tara. Realizand ca neutralitatea nu este o solutie viabila, Regele Belgiei a incercat sa imbunatateasca armata. Din pacate la 10 mai 1949, Germania invadeaza Belgia. Leopold a incercat sa negocieze un armistitiu, dar capitularea este impusa fara conditii. Guvernul s-a refugiat la Londra si incearca sa il convinga pe rege sa li se alature. Leopold este pus in fata unei situatii fara solutii "Am ales intre sacrificiu si dezonoare". In calitatea sa de comandat al armatei belgienie, Leopold decide sa impartaseasca captivitatea soldatilor sai si sa ramana in Belgia. Niciun istoric adevarat nu se indoieste ca in aceasi situatie, Regele Cavaler ar fi luat aceeasi decizie ca fiul sau, dar Leopold devine "Regele Tradator" pentru francezi.

               Leopold III are domiciliul fixat la castelul Laeken si evita sa i-a parte la activitati publice pentru a nu fi acuzat de colaborare. Are o singura intalnire cu Hitler, pentru a pleda cauza prizonierilor belgieni. Aceasta intalnire ii va fi reprosata cu duritate mai tarziu de adversarii sai politici. Calomniile construite de adversarii politici ai regelui nu au atins poporul belgian, care in marea majoritate i-a ramas fidel. Ceea ce populatia nu i-a iertat a fost a doua casatorie cu  Lilien Baels, care a fost vazuta ca nedemna pentru a-i urma reginei Astrid.

Regele Baudouin si Regele Leopold III
                In 1944, dupa debarcare din  Normandia, Leopold, Lilian si cei patru copii ai lor sunt mutati din Belgia, intr-un castel de land Leipzig si mai apoi in Austria. Dupa eliberarea de catre americani in mai 1945, Leopold se abtine sa revina in Belgia, unde fratele sau Charles este regent. "Chestiunea regala" imparte tara in doua tabere leopoldisti si anti leopoldisti. Prima tabara, formata in principal de catolici, sustine dreptul divin al Regelui, in timp ce cea de-a doua considera cu atitudinea sa din timpul razboiului il impiedica sa exercite atributiile regale. In 1950 se realizeza un referendum care sa hotarasca chestiunea. 57.6% dintre belgieni isi vor regele inapoi. Leopold III impreuna cu fiii sai se intoarce la Bruxelles, dar in tara izbucnesc revolte, care se soldeaza cu trei morti. Pus in fata amenintarii razboiului civil, Leopold decide sa abdice un an mai tarziu, cand fiul sau, Baudouin, va deveni major. La 16 iulie 1951, regele Leopold III abdica si Baudouin urca pe tron. Leopold isi pastreaza titlu de rege si prerogativele de sef al familiei si care se spune ca "Baudouin domneste asupra Belgiei, dar Leopold domneste asupra lui Baudouin". Acesta situatie ia sfarsit in 1960, cand Baudouin se casatoreste cu dona Fabiola de Mora y Aragon.  

            Regele Leopold III al Belgienilor a murit la 25 septembrie 1983. Probabil niciun alt monarh belgian nu a fost nevoit sa treaca prin atatea tragedii personale si nationale ca Leopold III. In ciuda acestui lucru, Regele nu renunata la convigerile lui si la certitudinea ca a procedat bine ... Poate cea mai mare tragedie a acestui om extraordinar este ca a fost un om nobil ce si-a pierdut reputatia si un Rege ce si-a pierdut tara.

Bibliografie:
*http://madmonarchist.blogspot.ro/search?q=leopold+III
*http://crossoflaeken.blogspot.ro/2009/01/tragedy-of-leopold-iii.html
*http://iconicphotos.wordpress.com/tag/leopold-iii/ 
*Bricard Isabelle, Dinastiile domnitoare ale Europei, Vivaldi 
          

luni, 24 septembrie 2012

Victoria Mountbatten, Marchiza de Milford Haven

           La 24 septembrie 1950, la Kensington Palace murea o femeie formidabila, Victoria Mountbatten, Marchiza de Milford Haven. Victoria s-a nascut in 1863, in ducatul de Hessa, dar dupa casatoria cu printul Louis de Battenberg, si-a petrecut viata in locurile unde sotul ei, ofiter in marina, a fost detasat.

Marea Ducesa Alexandra Georgievna

           In septembrie 1891, Familia Imperiala a Rusiei si Familiile Regale ale Greciei si Danemarcei au fost lovite de tragedie. Marea Ducesa Alexandra Georgievna, nascuta printesa a Greciei si Danemarcei, a cazut intr-o coma profunda dupa ce a dat nastere fiului sau Dmitri Pavlovici. La 24 septembrie marea ducesa a murit.

Elena, Mare Ducesa Mostenitoare de Mecklenburg-Schwerin

         In 1803, Elena, marea ducesa mostenitoare de Mecklenburg-Schwerin s-a imbolnavit, murind la 24 septembrie. Elena s-a nascut in 1784, fiind a doua fiica a Marelui Duce Paul Petrovici si a Marii Ducese Maria Feodorovna.

duminică, 23 septembrie 2012

sâmbătă, 22 septembrie 2012

Printesa Martha Louise a Norvegiei

             Printesa Martha-Louise a Norvegiei, primul copil al regelui Harald V si a reginei Sonja, s-a nascut la 22 septembrie 1971. Printesa a fost numita in onoarea bunicii paterne, printesa mostenitoare Martha a Norvegiei. La doi ani, printesa are un frate, printul Haakon-Magnus.
 
             Printesa era pasionata de echitatie, calcand pe urmele verisoarei sale printesa Anne de Marea Britanie. In 1990, pleaca in Anglia, unde se inscrie la scoala de echitatie de la Waterstock, studiind in acelasi timp, literatura engleza la Oxford. In anul urmator intra la Centrul de echitatie Arena UK, in Lincolnshire, pentru a se perfectiona in jumping (sarituri) si incepe sa participe la competitii internationale. Revenind in Norvegia, se dedica unor studii de kinetoterapie intr-o scoala profesionala din Oslo, de unde optine o diploma in 1996.                 
              
Bibliografie:
Isabelle Bricard, Dinastiile Domnitoare ale Europei  

vineri, 21 septembrie 2012

Nunta principesei mostenitoare Margareta a Romaniei

Regina Ana, Regele Mihai, Principesa Margareta

              La 21 septembrie 1996, la Lausanne avea loc casatoria religioasa dintre Principesa Margareta a Romaniei si Radu Duda.

joi, 20 septembrie 2012

Marele Duce Nicolae Alexandrovici

Marele Duce Nicolae Alexandrovici
          La 20 septembrie 1843 s-a nascut Nicolae Alexandrovici, primul fiu si al doilea copil al tareviciului Alexandru Nicolaievici (viitorul Alexandru II) si a sotiei sale, printesa Maria de Hesse si Rin. Marele duce a fost numit in onoarea bunicului patern, tarul Nicolae I al Rusiei, dar in familie a fost cunoscut drept Nixa. Nixa a copilarit impreuna cu fratii sai, Sasha, Vladimir, Alexei, Serghei, Paul si Maria, fiind fiul preferat al mamei sale.

Printesa Cecilia de Baden

         La 20 septembrie 1839, la Karlsruhe s-a nascut Cecile Auguste, printesa de Baden, cea mai mica fiica a marelui duce Leopold de Baden si a sotiei sale, Sophie Wilhelmine a Suediei. La 18 ani, printesa Cecile s-a casatorit cu Marele Duce Mihai Nicolaievici al Rusiei. Dupa convertirea la religia ortodoxa, ea a devenit Marea Ducesa Olga Feodorovna a Rusiei.

miercuri, 19 septembrie 2012

Printesa Julia de Battenberg

               La 19 septembrie 1895 murea printesa Julia de Battenberg. Nascuta contesa Julia de Hauke, ea s-a indragostit de printul Alexander de Hesse si Rin. Diferenta de rang dintre cei doi a constituit motivul pentru care mariajul lor a fost interzis de tarul Nicolae I. Julia si Alexander au fugit, si  dupa cateva luni au reusit sa se casatoreasca. Marele Duce Louis III le-a oferit Juliei si copiilor sai, titlu de printi de Battenberg. Printesa Julia de Battenberg este stramoasa regelui Juan Carlos al Spaniei si al printului Philipp, duce de Edinburgh. 

marți, 18 septembrie 2012

Regina Ana a Romaniei

         La 18 septembrie 1923, la Paris s-a nascut Anna Antoinette Françoise Charlotte, unica fiica a printului Rene de Bourbon-Parma si a sotiei sale, printesa Margareta a Danemarcei. Bunicii paterni erau Robert I, ultimul duce de Parma si a doua sa sotie, printesa portugheza Maria Antonia de Braganza. Bunicii materni erau printul Valdemar al Danemarcei si printesa Marie de Orleans. Printesa Anna de Bourbon-Parma a copilarit in Franta, impreuna cu trei frati Jacques, Michel si Andre.  

Printesa Anna de Bourbon-Parma

        Dupa ocuparea Frantei de catre germani, familia printesei Anne a fost ajutata de matusa paterna, marea ducesa Charlotte a Luxembourgului sa ajunga in SUA. In timp ce Rene si Jacques se inroleaza in armata franceza, Anna ramane la New York impreuna cu mama sa si fratii mai mici. In 1940 isi convinge mama sa o lase sa devina voluntara in Armata franceza. Pentru restul razboiului, printesa Anna de Bourbon Parma va si sofer de ambulanta in Armata Franceze pe fronturile din Algeria, Maroc, Italia, Franta, Luxembourg ... In timp ce se afla in Africa, Legiune Straina a gasit trupul unchiului sau, printul Aage al Danemarcei si printesa Anna se afla printre cei care au participat la inmormantarea unchiului sau in Algeria. La Bucuresti, regele Mihai I urmarea un film; in pauza filmului erau prezentate stirile de razboi, una din aceste stiri fiind cea care anunta gasirea trupui printului Aage. Nestiind cine e femeia care facea parte din grup, regele Mihai l-a rugat pe tehnicianul sa scoata o fotografie cu printesa Anna, care se mai afla si azi in albumele Familiei Regale a Romaniei.

Printesa Anna in uniforma de razboi
     
             Dupa razboi, familia de Bourbon-Parma s-a intors la Paris. In 1947 au primit invitatie la nunta printesei Elisabeta a Regatului Unit cu printul Philip al Greciei si Danemarcei. In timp ce toata familia a plecat la Londra, printesa Anna a decis sa ramana la Paris, temandu-se ca o nunta princiala va fi ocazia perfecta pentru a-i gasi o partida potrivita pentru rangul sau. Anna e convinsa de verisorul sau primar, printul Jean de Luxembourg sa participe la o serata pe care acesta o dadea la Ambasada Luxembourgului la Londra. La sosirea in Londra, printesa Anna s-a dus la hotelul Claridge, unde erau cazati parintii ei. Acestia ofereau o serata la care erau invitati regele Mihai si regina mama Elena. Regele Mihai purta uniforma, asa ca printesa franceza nu a facut reverenta, ci a pocnit pantofii ca un soldat. Terifiata de ce a facut, printesa a plecat din camera. 


luni, 17 septembrie 2012

Printesa Margareta a Danemarcei

          Printesa Margarethe Francoise Louise Marie Helene s-a nascut la 17 septembrie 1895, fiind al cincilea copil si unica fiica a printului Valdemar al Danemarcei si a printesei Marie de Orleans. Margareta a fost numita in onoarea matusii materne, Margueritte, ducesa de Magenta. Al doilea nume a fost in onoare bunicii materne, printesa Francoise de Orleans, in timp ce al treilea era in onoare bunicii paterne, regina Louise a Danemarcei.

Printesa Margareta a Danemarcei impreuna cu tatal sau, printul Valdemar
         In contractul de casatorie dintre printesa franceza Marie de Orleans si printul danez Valdemar, s-a specificat ca baietii vor fi crescuti in religie luterana, in timp ce fetele vor avea religia catolica. Printesa Margareta a fost prima printesa daneza catolica de la reformare. 

           Printesa Margareta a Danemarcei a crescut impreuna cu cei patru frati: Aage, Axel, Erik si Viggo.  Traind intr-o familie atatia frati, Margareta era o printesa atipica. In copilarie, printesa a fost pedepsita de tatal sau, jurand razbunare. In aceeasi seara, familia printului Valdemar avea invitati. In timpul mesei, cand s-a servit friptura de pui, printesa Margaret a spus, foarte senina "Slava domnului ca a murit, era bolnav de atata timp. " Printesa Margaret a Danemarcei era fiica a doi oameni foarte diferiti, dar care au reusit sa formeze un cuplu unit. Familia printul Valdemar al Danemarcei era o familie unita, si putin atipica dupa standardele regale. Printul Valdemar a refuzat doua tronuri, preferand sa aiba o viata linistita. Printesa Marie era demna urmasa a lui Philippe Egalite, avand tendinte republicane si fiind cea care l-a convins pe regele Christian IX sa accepte introducerea sistemului bipartidid in Danemarca. In aceasta familie, printesa Margareta a invatat sa fie foarte independenta si sa lupte pentru ceea ce isi doreste.

         La 9 iunie 1921, printesa Margareta a Danemarcei s-a casatorit cu printul Rene de Bourbon Parma. Printul Rene era fiul ultimului Duce de Parma, Robert I si a celei de-a doua sotii, printesa Maria Antonia a Portugaliei. Cei doi s-au stabilit in Paris, unde s-au nascut cei patru copii ai cuplului: Jacques, Anne, Michel si Andre. 


Printesa Margareta a Danemarcei si printul Rene de Bourbon Parma in ziua nuntii lor
             Familia printului Rene de Bourbon Parma era  foarte unita, dar a intampinat numeroase dificultati financiare.

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Letizia, Printesa de Asturia

           La 24 mai 2004, Madridul era in plina sarbatoare. Mostenitorul tronului, Felipe, print de Asturia se casatorea cu Letizia Ortiz. 

Printul Felipe si Printesa Letizia, in ziua nuntii lor

Regele Umberto II al Italiei

           La 15 septembrie 1904 se nastea Umberto Nicola Tommaso Giovanni Maria de Savoia, al treilea copil si unicul fiu al regelui Vitorio Emmanuele si al sotiei sale Elena, nascuta printesa de Muntenegro. Copilul a fost numit in onoarea bunicului patern, regele Umberto I al Italiei si in onoarea bunicului matern, regele Nicolae I al Muntenegrului.

marți, 11 septembrie 2012

Regina Paola a Belgienilor

       La 2 iulie 1959, printul Albert al Belgiei se casatoreste la Bruxelles cu donna Paola Ruffo di Calabria. In ciuda problemelor avute, cei doi au reusit sa ramana impreuna peste o jumatate de secol "am avut problemele noastre, dar acum am vazut ca suntem meniti unul altuia. Suntem fericiti acum".

Regele Albert II si regina Paola in ziua nuntii lor
       Paola s-a nascut la 11 septembrie 1937 in Toscana, fiind al saptelea copil al printului Fulco Ruffo di Calabria si a contesei Luisa Gazellai di Rossaba Sebastiano. Decendenta din fostii printi suverani ai Calabriei, ea este inrudita cu generalul La Fayette, care contribuise la urcarea regelui Louis-Philippe, stramosul lui Albert.

Paola, Printesa de Liege

         Frumoasa ca o stea de cinema  si rasfatata de presa, printesa de Liege incepe sa se comporte ca atare. Nu se impaca deloc cu rigiditatea vietii de la curte si nu-si ascunde plictiseala la receptiile oficiale. In curand belgienii incep sa-i reproseze ca isi neglijeaza indatoriile de printesa, iar farmecul ei nu mai reuseste sa-i fie trecute cu vederea capriciile si extravagantele. Printesa este vazuta mai des in Italia si la Saint-Tropez, la marii croitori parizieni decat la bazarele de caritate.

Printesa Paula impreuna cu Laurent, Astrid si Philippe

           In aceeasi perioada casatoria sa incepe sa aibe probeme. Dupa nasterea a trei copii: Philippe, Astrid, Laurent, cei doi au inceput sa se departeze unul de celalalt. Apar zvonuri privind relatii extraconjugale atat din partea printului cat si a printesei. Incepand cu anii '70, cei doi locuiesc separat. Cativa ani mai tarziu, lucrurile au inceput sa se imbunatateasca pentru cei doi. Mai mult, astazi casatoria lor este mult mai puternica decat la inceput.

Printesa Paola, Regina Elisabeth, Printul Albert

           Cu timpul, printesa de Liege incepe sa isi schimbe comportamentul. Incepe sa ia lectii de flamanda, se implica in opere sociale si creeaza o fundatie care ii poarta numele. La fel ca toti membri familei regale belgiene ea sprijina Concursul muzical Regina Elisabeta. 

Regina Paola si Regele Albert 

       In 1993, cea care dorea din tot sufletul ca Fabiola, cumnata ei sa daruiasca un mostenitor Belgiei, pentru a nu deveni regina niciodata, urca pe tronul belgian. Patrunsa de importanta rolului, ea isi ia in serios indatoriile, dar aduce Curtii un suflu de modernitate de care avea nevoie. Cu toate acestea, regina Paola nu reuseste sa depaseasca popularitatea reginei Fabiola.

Regina Paola si Regina Fabiola
 
         Alaturi de regele Albert II, regina Paola reprezinta Belgia. Pe langa activitatile de reprezentatie, regina Paola se implica in activitati caritabile, cu accent pe problemele sociale si culturale. In 2002, regina a devenit presedinte al Fundatiei Child Focus.

Regina Paola, Regele Albert II, Printul Philippe si Printesa Mathilde
         LA MULTI ANI !!!

luni, 10 septembrie 2012

Asasinarea Elisabetei, Imparateasa a Austriei si Regina a Ungariei

Imparateasa Elisabeta a Austro-Ungariei
           La 10 septembrie 1898, la Geneva, Imparateasa Elisabeta a Austro-Ungariei se plimba pe malul lacului. Insotita doar de contesa Irma Sztaray de Sztara si Nagymihaly, Elisabeta se grabea sa prinda vasul spre Montreax. Anarhistul Luigi Lucheni venise in Geneva sa il omoare pe Ducele de Orleans, dar acesta a plecat mai repede si asa a decis sa o moare pe Imparateasa "am venit la Geneva sa omor un suveran, ca sa dau un exemplu celor care sufera si celor care nu fac nimic pentru a-si imbunatati pozitia sociala. nu conteaza pentru mine ce suveran as fi omorat ... nu am ucis femeia, ci Imparateasa; am atacat coroana". Dupa ce Luigi a injunghiat-o, Imparateasa a continuat sa mearga, grabindu-se spre vas. Cand in sfarsit au ajuns pe vas s-a prabusit in bratele credincioasei contese si a lesinat. Pana au dus-o inapoi la hotel, Elisabeta, Imparateasa Austriei si Regina Ungariei era moarta.

         Probabil nicio alta Imparateasa a Austriei nu a fost la fel de cunoscuta ca Elisabeta, si asta in ciuda timpului limitat pe care l-a petrecut in compania sotului sau sau la curtea vieneza. Mai mult, Elisabeta era o liberala convinsa.

         Nascuta in 1837, Sissi era a doua fiica a ducelui Maximilian de Bavaria si a printesi Ludovika a Bavariei. Elisabeta a crescut alaturi de cei noua frati ai sai, avand o copilarie relativ normala. Chiar daca mama sa era fiica regelui Maximilian I Joseph al Bavariei, tatal sau era descendentul ramurei inferioare a familiei Wittelsbach.

            In 1853, Ludovica impreuna cu fiicele sale mai mari, Helena si Elisabeta viziteaza Austria, unde se intalnesc cu Arhiducesa Sofia si cu fiul sau, Imparatul Francis Joseph. Cele doua surori, Sofia si Ludovica doreau casatoria Helenei cu tanarul imparat habsburgic. Francis Joseph s-a indragostit de Elisabeta, care avea 15 ani. Arhiducesa Sofia a fost impotriva casatoriei, temandu-se ca nepoata sa era mult prea imatura pentru a deveni Imparateasa. Francis Joseph nu s-a lasat convins si cei doi s-au casatorit.

Incoronarea lui Francis Joseph si a Elisabetei ca Regi ai Ungariei
              Pentru tanara Impareasa stabilirea la curte vieneza a fost dezastroasa. Strictul protocol al curtii Habsburgilor era foarte greoi pentru  cineva obisnuit cu viata informala si relaxata propovaduita de ducele Max. Mai mult, Elisabeth s-a lovit imediat de puternica personalitate a soacrei sale. Arhiducesa Sofia a fost cea care l-a convins pe Imparatul Ferdinand I sa abdice in 1848. Sofia a pus viitorul imperiului mai presus de ambitiile personale, convingandu-si sotul sa renunte la tron in favoarea fiului lor, Francis Joseph. Arhiducesa Sofia era cea mai puternica femeie a curtii vieneze, exercitand o mare influenta asupra fiului sau. Neputand impiedica nunta celor doi, ea a decis sa o "indrume" pe Elisabeta in meseria de Imparateasa. Sissi nu acceptat amestecul Sofiei in viata sa, si cele doua femei au inceput sa se certe. Francis Joseph a fost pus in fata medierii unui conflict ce le punea fata in fata pe cele mai importante femei din viata sa: femeia pe care o adora si mama careia ii datora tronul. 

          Arhiducesa Sofia a strans in jurul ei un grup de membri ai curtii vieneze, care observau tematori atractia care o exercita asupra Elisabetei oamenii pe care ei ii considerau dusmani ai poporului. Poate cea mai periculoasa era considerata fascinatia pe care Elisabeta o avea fata de Ungaria. In 1967, Elisabeta si Francis Joseph au fost incoronati Regi ai Ungariei, iar Sissi si-a vazut implinita dorinta de a pune Ungaria pe picior de egalitate cu Austria. 

           Elisabeta si Francis Joseph au avut patru copii: Sofia, Rudolf, Gissela si Maria Valerie. Primii trei copiii au fost educati sub atenta supraveghere a Arhiducesei Sofia, intr-o perioada in care Elisabeta incerca sa isi gaseasca propriul drum. Maria Valerie a fost copilul pe care Sissy la educat si pe care l-a iubit mai mult decat orice.

Francis Joseph la mormantul lui Sissi
             In 1889, viata lui Sissy este distrusa de moartea fiului sau. Ea este cea care ii da veste Imparatului, dar apoi se lasa prada melancoliei. Elisabeta se simte vinovata de moartea lui Rudolf, fiind convinsa ca i-a transmis nebunia familiei Wittelsbach.

            In urmatorii ani, comportamentul Imparatesei a devenit tot mai imprevizibil. A inceput sa calatoreasca tot mai mult, sa tine diete agresive si sa se indeparteze tot mai mult de Francis Joseph si de Austro-Ungaria.

               Dupa asasinare, trupul lui Sissi a fost adus la Viena si ingropat cu onorurile aferente unei Imparatese la Cripta Capucinilor din Viena. Sissi a fugit toata viata de protocol, dar nu a mai putut fugi de onorurile care i-au fost oferite dupa ce a murit. Francis Joseph a fost distrus de moartea sotiei sale, gasindu-si alinare in munca. 

                Sissi continua sa exercite o mare fascinatie si astazi. Din pacate eu nu pot sa vad mai mult de o femeie care a pus eterna cautare a fericirii mai presus de binele familiei, a dinastiei si a tarii sale. Imi aduc aminte un citat al regelui Simion II al Bulgariei un rege are doar obligatii. Sissi si-a ignorat obligatiile, a luptat pentru Ungaria (chiar impotriva binelui dinastiei sale) si nu a fost alaturi de sotul sau.

duminică, 9 septembrie 2012

Contesa Anastasia de Torby

           La 9 septembrie 1892 s-a nascut contesa Anastasia Mihailovna de Torby, cea mai mare fiica a Marelui Duce Mihai Mihailovici si sotiei sale contesa Sophie de Merenberg. Mariajul parintilor sai a fost morganatic, asa ca Anastasia si sora ei, Nadejdea nu au avut dreptul la titlu de printese ale Rusiei.

Marele Duce Mihai Pavlovici

             La 9 septembrie 1849, in Varsovia murea Marel Duce Mihai Pavlovici.

Marele Duce Frederik I de Baden

        Frederick Wilhelm Ludwig s-a nascut la 9 septembrie 1816, fiind al treilea fiu al Marelui Duce Leopold si a sotiei sale Sophie, nascuta printesa a Suediei. Bunicii materni erau regele Gustav IV Adolf al Suediei si printesa Frederica de Baden. Bunicii paterni erau Marele Duce Charles Frederick si a doua sa sotie,  Louise, contesa de Hochber. Mariajul bunicilor paterni era morganatic si Leopold nu era in linia de succesiune pentru Marele Ducat. In 1817, Marele Duce Charles a schimbat legea de succesiune si a declarat ca unchii sai vitregi au drept de mostenire a marelui Ducat. Leopold a urcat pe tronul Marelui Ducat in 1830. 

vineri, 7 septembrie 2012

Regele Baudouin I al Belgiei

Astrid, Ducesa de Brabant impreuna cu printul Baudouin
         Baudouin Albert Charles Léopold Axel Marie Gustave al Belgiei s-a nascut la 7 septembrie 1930, fiind primul fiu al printului Leopold al Belgiei si a sotiei sale, printesa Astrid a Suediei. Leopold si Astrid si-au numit fiul in onoarea printului Baudouin al Belgiei, primul nascut al ducelui de Fladra, educat de Leopold II sa ii urmeze pe tron. Al doilea si al treilea nume a fost in onoarea bunicului patern, regele Albert I al Belgiei, respectiv in onaorea bunicului matern, printul Carl al Suediei. 

       Vestea mult asteptatului mostenitor a fost primita cu bucurie de belgieni. Astrid ii scrie bunei sale prietene Anna Sparre "Iti imaginezi cat de fericiti suntem ca e baiat. Este o bucurie nu numai pentru noi, ci pentru toata lumea din Belgia. Sunt teribil de mandra de cei doi copii ai mei. " Viitorul rege s-a nascut in anul in care Belgia implinea un secol de independenta, ceea ce a marit bucuria nasterii printului.

       In februarie 1934, Belgia si-a pierdut regele, cand Albert I, bunicul lui Baudouin, a murit in timp ce escalada o stanca. Baudouin a devenit print mostenitor al Belgiei. La ceremonia de depunere a juramantului, Leopold al III-lea si-a incheiat discursul spunand "Ma pun in intregime in slujba Belgiei". In acest moment, Regina Astrid l-a ridicat pe Baudouin, prezentandu-l tarii. La cateva luni dupa moartea regelui Albert I s-a nascut fratele mai mic al lui Baudouin, numit in onoarea bunicului sau. Si aceasta noua perioada de fericire a fost de scurta durata. In august 1935, in ultima zi de vacanta, Leopold si Astrid au avut un accident de masina. Astrid a murit pe loc. Leopold a fost distrus, dar a incercat sa fie puternic pentru cei trei copii. Josephine-Charlotte a incercat sa aiba grija de fratii sai, dar era ea insasi un copil. Regina Elisabeth si-a rasfatat nepotii, dar abia dupa recasatorirea lui Leopold cu Lilian Baels, familia regala a recastigat fericirea de care s-au bucurat cat traia Astrid. 

Printesa Louise de Hessa-Cassel

      La 7 septembrie 1817 se naste Louise Wilhelmine Friederike Caroline Auguste Julie, fiica landgrafului Wilhelm de Hesse-Cassel si a printesei Charlotte de Danemarca. Louise a fost nascuta sa fie regina, indeplinindu-si indatoriile dinastice in mod desavarsit. In 1842, Louise se casatoreste cu printul Christian Schleswig-Holstein-Sonderborg-Glucksborg. Cei doi au format un cuplu unit prin afectiune, avand sase copiii. Louise a fost cea care a reusit sa inrudeasca Casa Regala a Danemarcei cu cele mai importante familii domnitoare. Copiii sai au fost:  regele Frederick VIII al Danemarcei, regina Alexandra a Regatului Unit, regele George I al Greciei, imparateasa Maria Feodorovna a Rusiei, Thyra, ducesa de Cumberland si sotia pretendentului tronului Hanovrei si Valdemar, print al Danemarcei.

in spate Printul Wilhelm de Glucksburg, Alexandra, printesa de Wales; Christian IX al Danemarcei, Marea Ducesa Maria Feodorovana, Edward, Print de Wales;Printul Johannes de Glucksburg; printul mostenitor Frederick al Danemarcei    in centru: Printul George de Wales, Marele Duce Nicolae Alexandrovici, Regina Louise a Danemarcei avand-o in brate pe printesa Louise de Wales, Printesa mostenitoare Louise a Danemarcei      asezati: Printesa Thyra a Danemarcei, Printul Albert Victor de Wales, Printul Waldemar al Danemarcei
         
         Louise era descendenta familiei germane Hesse, dar a trait in Danemarca de la varsta de trei ani. Bunicul matern era printul Frederick, mostenitorul prezumptiv al tronului si Regentul Danemarcei. In 1839, unchiul matern al lui Louise a devenit regele Christian VIII al Danemarcei si verisorul sau, Frederick Christian print mostenitor. Frederick Christian nu avea copii si cele doua mariaje ale sale s-au terminat prin divort, asa ca succesiunea la tronul Danemarcei era in pericol. La Conferinta de la Londra din 1851, printul Christian a fost ales mostenitorul tronului danez. Christian era nepotul printesei Louise a Danemarcei, unica fiica a regelui Frederick V. Chiar daca printul Christian era in linia de succesiune, mai erau alti printi (printre care si fratii printesi Louise de Hesse-Cassel) care aveau mai multe drepturi la tronul Danemarcei. Prin casatoria printului Christian cu printesa Louise s-au unit pretentiile a doua linii.

Regina Louise a Danemarcei
          In 1853, Christian si Louise au devenit print si printesa mostenitoare a Danemarcei. Cei doi s-au stabilit in Copenhaga si pana la urcarea pe tron au avut o viata modesta. Amama si Apapa, cum le spuneau copii le-au oferit copiilor lor o educatie exemplara. Lipsurile indurate in perioada in care erau mostenitorii tronului, i-a facut sa aiba o viata familiala simpla si intima. Louise si Christian au avut un mariaj fericit, printesa mostenitoare avand multe neintelegeri cu regele Frederick VII.

Karl Anton de Hohenzollern - Sigmaringen

          La 7 septembrie 1811 se naste printul Karl Anton de Hohenzollern - Sigmariengen, fiul printului Karl de Hohenzollern - Sigmariengen si a printesei Marie Antoinette de Murat.

Printesa Marie de Baden

       La 7 septembrie 1782 s-a nascut printesa Marie Elisabeth Wilhemine de Baden, fiica printului mostenitor de Baden, Charles Louis si a sotiei sale, Amalia de Hessa-Darmstadt.

joi, 6 septembrie 2012

Incoronarea regelui Mihai I

       La 6 septembrie 1940, regele Carol II este fortat sa abdice si pleaca in exil. Mihai I urca pe tronul Romaniei pentru a doua oara. La 5 septembrie, Carol II suspendase constitutia din 1938 asa ca Regele Mihai I nu a depus un juramant constitutional. Mai mult, parlamentul era suspendat asa ca s-a luat hotararea incoronarea Regelui.  Regele Mihai este incoronat cu coroana de otel a regelui Carol I de catre patriarhul Romaniei Nicodim Munteanu.

Coroana de otel a Regilor Romaniei
 

Arhiducesa Maria Valerie de Habsburg-Toscana


       La 6 septembrie 1924 murea Arhiducesa Marie Valerie a Austriei, al patrulea copil al imparatului Francis Joseph si a sotiei sale, Elisabeta a Bavariei.


Claus von Amsberg

          La 10 martie 1966 Beatrix, printesa mostenitoare a Tarilor de Jos se casatorea cu Claus van Amsberg. Alegerea printesei mostenitoare a fost departe de a fi fericita; olandezii era nemultumiti de faptul viitorul Print consort era german si mai mult facuse parte din structurile de tineret ale nazistilor. La moartea sa in 2002, printul Claus era unul din cei mai populari membri ai familiei regale olandeze. 
Printul Claus si Regina Beatrix in ziua nuntii lor  

            Nascut la 6 septembrie 1926, Claus-George este fiul lui Claus von Amsberg si a baroanei Gista Julia von dem Bussche-Hadenhausen. Claus isi petrece copilaria in Tanganyka, unde tatal sau detine o ferma. In 1938, in urma unui atac de malarie trebuie sa revina in Germania. Se stabileste in Pomerania fiind educat de bunici. In 1944, dupa ce obtine diploma de bacalaureat, este inrolat in armata si trimis in Italia. Facut prizonier de americani, petrece restul razboiului intr-un lagar, unde are functia de sofer si interpret. Dupa eliberare se stabileste la Hitzaker si se prezinta in fata comisiei de epurare instituita de Aliati. Comisia il considera "neimplicat".

            Claus von Amsberg isi face studiile de drept si de stiinte politice la Universitatea din Hamburg si intra in serviciul diplomatic german. Secretar de ambasada in Ciudada Trujilo, si apoi in Coasta de Fildes, el se intoarce in 1963 in Germania. Un an mai tarziu, la nunta printesei Tatiana de Sayn-Wittgenstein-Berleburg si a lui Moritz, Landgraf de Hessa, Claus o cunoaste pe printesa Beatrix a Tarilor de Jos. Idila nu este privita cu ochi buni de regina Juliana, care incearca sa il trimita pe pretendentul indezirabil in Africa. Regina Juliana cedeaza in fata incapatanarii printesei.

                 Nu doar regina se opune acestui mariaj, ci intreaga populatiei mai germanofoba decat oricat dupa ocupatia germana este scandalizata de alegere. Cu toate acestea printesa nu se dezarmeaza si nunta are loc la Amsterdam, unul din cele mai afectate orase oladeze din pricina razboiului. 

Regina Beatrix, printul Claus impreun cu fii lor: William-Alexander, Johan-Friso si Constantijn
        Fostul diplomat, devenit print al Tarilor de Jos isi pastreaza interesul de se implica in probleme de dezvoltare si cooperare. Este membru al Consiliului national consultativ pentru cooperare la dezvoltare, membru al Consiliului de supraveghere al Bancii Centrale a Tarilor de Jos, protectorul Orchestrei din Amsterdam si presedinte al Fundatiei Print-Claus pentru cultura si dezvoltare.

           Inainte de toate, printul Claus ramane cel mai bun consilier al reginei, caci se pare ca Beatrix este prima care a reusit sa invinga blestenul care parea sa loveasca toate casatorile familiei Orania-Nassau si sa dea uitarii esecurile conjugale repetate ale reginelor din Olanda. Claus si Beatrix au avut trei baieti: William-Alexander, Johan-Friso si Constantijn. Cei doi au avut o casnicie fericita, dar restrictiile pozitiei sale il deprima. 

             Dupa urcarea pe tron a sotiei sale, Claus este fortat sa ramana intr-o pozitie de umbra . Frustrarile acestui barbat inteligent si competent ajunge sa ii provoace o depresie cronica. Drept urmare, multe restrictii au fost ridicate.

Petru al II-lea al Iugoslaviei

         Petru al II-lea al Iugoslaviei s-a nascut la 6 septembrie 1923, la Belgrad. El a fost fiul regelui Alexandru I al Iugoslaviei si al sotiei sale Maria, nascuta Printesa a Romaniei. Regele Iugoslaviei si-a numit intaiul nascut in onoarea tatalui sau, Petru I al Iugoslaviei. Nasii printului mostenitor al Iugoslaviei au fost ducele si ducesa de York, viitorii George IV si Elisabeta a Regatului Unit.

          Copilaria fericita ce si-a petrecut-o in compania celor doi frati mai mici, Andrei si Tomislav, a fost scurtata din cauza asasinarii tatalui sau la Marseille. In 1934, in varsta de doar 11 ani, Petru devine cel de-al treilea rege al Iugoslaviei. In fruntea statului se afla o regenta condusa de unchiul sau, Paul al Iugoslaviei. 

          In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Iugoslavia a fost fortata sa se alieze cu Puterile Axei. Sfarsitul razboiului a adus aceasta tara in sfera de influenta sovietica si a provocat sfarsitul monarhiei. Petru a plecat in exil la Londra. Aici a cunoscut-o pe printesa Alexandra a Greciei si Danemarcei. Cei doi s-au cunoscut la 20 martie 1944. Dupa un an s-a nascut unicul fiu al cuplului: Printul Mostenitor Alexandru al Serbiei.

luni, 3 septembrie 2012

Eugene de Beauharnais

         La 3 septembrie 1781 s-a nascut Eugene, primul copil si unicul fiu al lui Alexandre, Viconte de Beauharnais si a lui Josephine Tascher, viitoarea sotie a lui Napoleon I.

Marea Ducesa Olga Constantinova

               La 3 septembrie 1851, se nastea Marea Ducesa Olga Constantinovna, fiica Marelui Duce Constantin Nicolaievici si a printesei Alexandra de Saxa-Altenburg.

duminică, 2 septembrie 2012

Arhiducesa Elisabeta Maria a Austro-Ungariei

          La 2 septembrie 1883 se nastea unicul copil al printului mostenitor Rudolf al Austro-Ungariei si a printesei Stephanie a Belgiei, o fetita numita Elisabeth in onoarea bunicii paterne, Imparatea Elisabeta a Austro-Ungariei. Celelalate nume Maria Henriette Stephanie Gisela erau in onoarea bunicii materne, Regina Belgiei, in onoarea mamei sale, Printesa mostenitoare a Austro-Ungariei si in onoarea surorii preferate a tatalui sau, Printesa Gisela a Bavariei. Arhiducesa Elisabeta a ajuns sa fie cunoscuta drept Erzsi, diminutivul numelui sau maghiara.

sâmbătă, 1 septembrie 2012

Printesa Helene, Ducesa de Albany

         La 1 septembrie 1922, in Austria murea printesa Helene, ducesa de Albany.

Printesa Alexandra de Saxa-Coburg si Gotha

       La 1 septembrie 1878, la Coburg se nastea al patrulea copil al printul Alfred, duce de Edinburgh si a sotiei sale, Marea Ducesa Maria Alexandrovna. Copilul, o printesa, a fost numit Alexandra Louise Olga Victoria in onoarea bunicului matern, tarul Alexandru II, a matusii paterne, printesa Louise, ducesa de Argyll, a matusii materne, Regina Olga a Greciei si a bunicii paterne, Regina Victoria a Angliei. Sandra, cum era numita printesa in familie, si-a petrecut copilaria in Anglia. In 1886, familia ducelui de Edinburgh se muta in Malta, unde Alfred era ofiter in Marina Regala. Pentru cele patru fete, Maria, Victoria-Melita, Alexandra si Beatrice, Malta va ramane paradisul copilariei.

          In 1889, familia Edinburgh se muta din nou, de data asta intr-un mic ducat german, Saxa-Coburg si Gotha

cele patru surori