joi, 30 decembrie 2010

30 decembrie 1947

a fost ...
... ziua in care tancurile sovietice l-au alungat pe ultimul rege al Romaniei
... ziua in care Romania si-a pierdut independenta; deoarece asa cum spunea C.A Rosseti "pentru protejarea independentei s-a proclamat Regatul". Proclamarea Republicii Populare Romane insemna reversul.
... ziua in care un tanar rege de 26 de ani era amenintat cu asasinarea a 1000 de studenti
... ziua cand presedintele Frontului Plugarilor i-a spus urmasului lui Carol I - cel care a creat Romania Moderna - "majestate suntem aici pentru divort"
....ziua in care destinul Romaniei s-a schimbat

miercuri, 29 decembrie 2010

Regina Elisabeta

        La 29 decembrie 1843 se nastea Elisabeta de Wied, cea care va deveni prima regina a Romaniei. Inca de mica, printesa a fost inconjurata de forte multa suferinta, fratele mai mic si tatal sau fiind adesea bolnavi.

       La 26 de ani, Elisabeta nu mai era considerata o "partida". Cand insa domnitorul Romaniei, Carol I , isi cauta o sotie, regina Prusiei o propune pe printesa de Wied. Cultivata, discreta, Elisabeta pare partenera ideala pentru Carol. De aceea, domnitorul o cere in casatorie dupa ce o cunoaste doar de o zi.

        Dupa trei ani in care curtea domeasca de la Bucuresti a fost formata de un rege rigid ce nu s-a atasat de nicio famile nobiliara, venirea unei doamne este primita cu bucurie. Pentru printesa germana, ce vizitase curtile de la Sant Petesburg si Viena, fara sa mai luam in considerare curtea de la Berlin, Bucurestiul este un mic oras. Cand ajung la palatul domnesc din Bucuresti - fosta casa Golescu - Carol I ii prezinta palatul sotiei sale, care intreba unde e?

      Primii zece ani de casnicie sunt marcati de nesiguranta tronului, Carol I gandindu-se de multe ori sa abdice. Razboiul de independenta le asigura respectul si chiar dragostea romanilor. Daca Carol e comandantul suprem al trupelor ruso-romane, cuceritorul Plevnei, Elisabeta e Mama Ranitilor, doamna care ingrijea soldatii bolnavi sau le alina ultimele clipe celor pe moarte.  Moartea principesei Maria, unica lor fiica a reprezentant ruperea legaturii dintre Carol I si Elisabeta. Fiind firi cu totul diferite, ei au avut modalitati diferite de a suporta aceasta durere. Carol s-a refugiat in munca, luptand cu toate puterile pentru dezvoltarea Romaniei. In acelasi timp, Elisabeta fire mai visatoare, iubitoare de arta s-a refugiat cu totul in lumea artelor si a patronajelor.


Neputand sa fie mama, ea era mama tuturor, oferind ajutor oricarei persoane ce apela la ea. Aceast lucru a facut-o nu de putine ori sa fie victima unor escroci care profitau de pe urma bunatatii Reginei.Mare iubitoare de arta, Regina isi ofera sprijinul poetilor, cantaretilor si artistilor romani. George Enescu este copilul drag al sufletului Reginei, aceasta fiind ceea care l-a descoperit. Marele compozitor ii va ramane etern recunoscator. O alt proiect al Reginei a fost Vatra Luminoasa, locul unde copii orbi puteau invata si puteau munci.

Dincolo de toate diferentele dintre ei, primii Regi ai Romaniei au fost o echipa ce a muncit pentru dezvoltarea tarii lor. Daca Carol I a fost cel care a modernizat societatea romaneasca, care a cucerit independenta, Elisabeta a fost Regina Poeta, regina ce a pus Romania pe harta culturala a Europei.

luni, 27 decembrie 2010

Copilul dintre doua secole

La 27 decembrie 1899 (sau 6 ianuarie 1900), la putin timp dupa ce printesa-mostenitoare a Romaniei a asistat la piesa de teatru Mignon, are loc nasterea fetitei sale, Maria. Datorita circumstantelor speciale in care a venit pe lume, ea va fi supranumita Mignon. In acelasi timp, datorita deosebirilor dintre calendarul iulian si cel gregorian, ea este "copilul dintre doua secole".

Printesa se naste intr-un moment de cumpana al casniciei parintilor sai. Suparata ca Regele si Regina ii ordonasere acceptarea unei guvernante pe care nu o place, Maria pleaca la Coburg. Nasterea printesei Marioara marcheaza solutionarea disputei dintre Rege si Printesa-Mostenitoare. Maria reuseste sa isi impuna punctul de vedere si sa faca din Cotroceni casa ei si a familiei sale. 

Mignon are o copilarie fericita, maturizandu-se insa foarte repede in timpul primului razboi mondial. Impreuna cu sora sa mai mare, Maria devine infirmiera in spitalul fondat de mama sa la Iasi.

Cele trei fiice ale cuplului regal sunt foarte diferite una de cealalta. In timp ce Elisabeta se aseamana foarte mult cu regina Carmen Sylva, care a crescut-o, si Ileana este insotitoarea si prietena reginei Maria, Mignon este printesa din povesti, care nu ar putea face rau nimanui. Tanar printesa era foarte apropiata de tatal sau, regele Ferdinand, imaprtasind cu acesta gustul pentru o viata simpla si dragostea pentru natura.

Dupa constituirea Romaniei Mari, Regina Maria urmareste consolidarea noii tari pe plan international prin legaturi dinastice cu celelalte tari din regiune. Primul pas este facut in 1921, cand la Atena printul mostenitor Carol se casatoreste cu cea mai mare fiica a regelui Greciei, Elena. In doua luni inainte, la Bucuresti, Elisabeta devenise prin casatoria cu George al Greciei, printesa mostenitoare a acestei tari. In aceste conditii, atentia Reginei se indreapta asupra celei de-a doua fiice, Maria.

Inca din 1918, de la Paris, Regina Maria ramasese impresionata de regele Serbiei, Alexandru al II-lea. Unul din cei mai fideli aliati ai Frantei in Balcani, Alexandru avusese o viata foarte grea. Copilaria ii este marcata de lupta dintre dinastiile Karadjordjevic si Obrenovic, pentru tronul Iugoslaviei. Regina Maria il invita de Craciun la Peles. La sfarsitul vizitei sale, Regele o cere in casatorie pe blanda printesa romana, care accepta.
Maria a Iugoslaviei a fost privita de contemporani ca sotia si mama ideala. Lui Alexandru al II-lea, Mignon ii ofera un camin adevarat, camin pe care incercatul rege al Iugoslaviei nu il cunoscuse ii copilarie. Continuitatea dinastiei Karadjordjevic era asigurata prin nasterea a trei baieti: Petru, Tomislav si Andrei. Fericirea  cuplului regal este spulberata de gloantele unui revolutionar croat, in anul 1934, in Franta.  Moartea primul rege al Regatului sarbo-croato-sloven, o transforma pe Maria in Regina mama a Iugoslaviei. Ea este demna fiica a parintilor sai, Ferdinand cel Loial si Maria cea Mare, ajutandu-si fiul de 11 ani sa poarte coroana Iugoslaviei in acele timpuri zbuciumate.

Abolirea monarhiei in tara sa de adoptie o obliga pe Maria, Regina Iugoslaviei, Principesa Romaniei, Principesa de Hohenzollern sa plece in exil la Londra, unde moare in anul 1961.

joi, 23 decembrie 2010

Ileana a Romaniei

       Cea de-a treia fiica a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria s-a nascut la 5 ianuarie 1909 (23 decembrie 1908 dupa rit vechi). Ileana a fost numita de Maria copilul sufletului meu. Printesa-mostenitoare isi castigase independenta si se afla la varsta la care se putea bucura din plin de bucuriile maternitatii.

      Viata printesei-mostenitoare Maria a fost si este inca subiect de barfa. Paternitatea copiilor ei este unul din lucrurile care au declansat numeroase discutii. Unii istorici considera ca Barbu Stirbei, seful Casei Regale a Romaniei, era adevaratul tata al Ileanei si al fratelui sau mai mic, Mircea. Guy Gauthier considera nefondat acest zvon, atribuindu-l partidelor antimonarhice. In cartea sa, Traiesc din nou, printesa Ileana il mentioneaza pe Barbu Stirbei ca "un vechi prieten de incredere al familiei nostre". Desi printesei Ileana nu ii erau necunoscute zvonurile privind legatura dintre mama ei si Barbu Stirbei*, ea il priveste ca cel mai important sfatuitor al parintilor sai, omul care la moartea lor ramane o ultima veriga a trecutului, admirandu-i in acelasi timp casnicia cu printesa Nadejdea Bibescu. Ferdinand I este tatal, distant, dar totusi protector, om delicat, timid dar si un mare carturar cu un acut si perspicace simt al nuantelor. Printesa Ileana povesteste ca in copilarie fusese acuzata pe nedrept de o nazbatie facuta de verisoara ei. regele Ferdinand a fost singurul care a spus "eu imi cunosc fiica, ea nu ar fi putut face niciodata asa ceva". 

      Copilaria fericita a Ileanei ia sfarsit odata cu declansarea primului razboi mondial. Moartea fratelui sau Mircea este o alta lovitura pe care o suporta printesa in varsta de doar sapte ani. Ileana se atasase foarte mult de Mircea, pe care il va evoca pana la sfarsitul vietii. 

          Dupa razboi, si mai ales dupa casatoria surorilor sale mai mai mari, Ileana este Printesa a Romaniei, printesa ce se implica in organizatiile pentru tineret, in actiuni caritabile, in actiuni sportive si mai mult decat orice este alaturi de mama sa, Regina Maria. O printesa nu poate fi insa doar insotitoarea mamei sale, de aceea Regina Maria incepe sa-i caute un sot tinerei sale fiice. 

     La 22 de ani, Printesa Ileana a Romaniei se casatoreste cu Arhiducele de Hasburg-Toscana. Din pacate, Carol al II-lea le interzice sa se stabileasca in Romania. Cei doi isi aleg drept casa castelul Sonnberg, din apropierea Vienei. Aici se nasc cei sase copii ai cuplului: Stefan, Maria Ileana, Alexandra, Dominic, Maria Magdalena, Elisabeta. Ileana este impiedicata de Carol al II-lea sa petreaca mult timp in Romania, el fiind gelos atat pe relatia deosebit de apropiata dintre Regina Maria si tanara sa fiica, cat si de popularitatea de care se bucura Ileana in tara fiind considerata Domnita. Din aceasta cauza, Ileana nu a fost alaturi de mama sa in ultimele clipe ale acesteia. Totusi puternica lor legatura va continua si dupa moartea marii Regine. In Traiesc din nou,  Ileana povesteste "moartea nu ne-a despartit niciodata. Asa cum nici o umbra nu a intrat intre noi in timp ce paseam alaturi in aceasta viata, nici moartea nu a aruncat umbre intre noi".
  
       In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Ileana se intoarce in Romania si se stabileste la Bran, castelul ce il primise mostenire de la mama sa. La Bran ea a construit spitalul Inima Reginei, oferind asistenta medicala unor persoane care nu aveau alte posibilitati.

        In ianuarie 1948, Domnita este obligata sa paraseasca tara pe care o construisera parintii ei. Ea povesteste cum la plecarea din Bran, masinile s-au impotmolit in noroi si au fost ajutati de un grup de tarani. Printesa Ileana a vrut sa le ofere o suma de bani drept multumire pentru ajutorul oferit. Oamenii insa au refuzat spunandu-i "Nu, domnita. Nu luam noi astazi daruri de la dumneavoastra. Oare nu ati raspuns chemarilor nostre zi si noapte? Nimeni nu a batut la usa dumneavostra fara sa fie primit. V-am facut un  mic bine, dar atat de trist - vedeti, nici pamantul nu va lasa sa plecati. Mai avem insa o rugaminte la dumneavoastra. Vreti sa ingenuncheati cu noi ca sa spunem o rugaciune pentru rege si pentru tara si pentru ca sa va reintoarceti?"

    Printesa Ileana a trait restul vietii in America, intorcandu-se in Romania in 1991, cu cateva luni inainte de a muri.

      Domnita si-a trait viata convinsa ca "soarele a apus atunci, dar el rasare din nou!".





*Unul din zvonurile raspandite in acea vreme povestea ca printesa Elisabeta, viitoarea Regina a Greciei, vazandu-l pe Barbu Stibei plecand de la palat ii spuse Ileanei "uite ca pleaca tatal tau"

miercuri, 1 decembrie 2010

Un 1 decembrie altfel

 Mi se pare foarte amuzant ca in momentul in care s-a decis ca 1 decembrie e ziua nationala i s-a dat o alta semnificatie ... poate mai mult decat o alta data, 1 decembrie e legat de Monarhia Romana ... da, la aceasta data s-a unit Vechiul Regat cu Transilvania, dar cine a facut posibila aceasta Unire?
As putea sa vorbesc foarte mult despre de ce 1 decembrie nu mai are aceeasi semnificatie, dar o sa-l las pe Principele Radu sa o faca ... un articol despre 1 decembrie altfel