luni, 28 noiembrie 2011

Regina-Mama Elena a Romaniei

Regina Mama Elena a Romaniei, printesa a Greciei si Danemarcei a murit in 28 noiembrie 1982, in Lausanne, Elvetia. In ianuarie 1948, Regina Mama a fost fortata sa plece in exil. A ales Italia, locuind in Vila Sparta. La inceputul anilor 80, din cauza dificultatilor financiare, ea a fost nevoita sa isi vanda casa si sa se mute in Elvetia alaturi de familia fiului ei.

 Elena s-a nascut in Grecia, ca fiica a regelui Constantin I al Greciei si a reginei Sofia, fiica Imparatului Germaniei si a printesei regale Victoria a Marii Britanii. Elena este cea mai mare dintre cele trei fiice ale cuplului regal, fiind urmata de Irene si Katherine. Elena a fost foarte apropiata de Irene si de fratii ei Alexandru, Paul si George. 
In 1917, Elena a parasit Grecia cand tatal ei a fost fortat sa plece in exil si fratele ei preferat, Alexandru a urcat pe tron. O alta lovitura a fost moartea lui Alexandru in 1920. Cand a primit vestea mortii lui Alexandru, Elena era impreuna cu fratele ei George, logodnica acestuia Elisabeta a Romaniei, regina Maria a Romaniei si fiul acestei Carol al Romaniei. Carol a cerut-o de sotie si nedorind sa se intoarca in Grecia, Elena accepta "Ma simteam atrasa de el si, in timp eram sigura ca m-as fi putut indragosti de el. Dar ceea ce m-a facut cu adevarat sa ii accept cererea in casatorie a fost gandul la Alexandru. In tot timpul exilului, nu sperasem decat sa ma intorc in Grecia, dar acum, ca el nu mai era acolo, am simtit ca nu mai am puterea sa revad Atena."

 Primul si unicul copil al cuplului princiar s-a nascut in octombrie 1921. A fost numit Mihai. Imediat dupa nasterea copilului, Elena a plecat in Grecia unde a stat pana in aprilie. In ciuda numeroaselor scrisori pe care i le-a trimis lui Carol, acesta s-a simtit abandonat de noua lui sotie si nu a trecut mult pana a gasit consolare in alta parte. Constantin a fost fortat sa plece din nou in exil si dupa cateva luni a murit. Elena a fost distrusa si a petrecut mult timp cu familia ei in Italia sau si-a invitat familia in vizita in Romania.

 In 1925, Carol reprezenta Romania la inmormatarea reginei Alexandra a Marii Britanii. De aici a plecat in Franta, unde s-a intalnit cu Magda Lupescu si a trimis o scrisoare in tara in care renuntat la pozitia sa de mostenitor al tronului. Elena s-a aratat dispusa sa mearga sa il convinga sa se intoarca, dar regele Ferdinand a impiedicat-o spunandu-i ca el a mai trecut inca odata prin asta si nu vrea sa ii mai dea inca o sansa lui  Carol. La rugamintea lui Ferdinand, Consiliul de Coroana a decis sa il numeasca mostenitorul tronului pe Mihai, fiul de doar patru ani al Elenei.

 In 1927, la moartea regelui Ferdinand, Elena devine Printesa-Mama a Romaniei. Timp de trei ani, ea a fost alaturi de fiul ei, ajutandu-l sa se acomodeze cu noua lui pozitie de Rege. In 1928 a divortat de Carol, ceea ce i-a ingreunat situatia in 1930 in  momentul in care Carol s-a intors in Romania. Dupa o perioada, Carol a fortat-o sa plece din nou in exil in Italia. Aici si-a cumparat Vila Sparta, casa ce va deveni atat de importanta in viata fiului si a nepoatelor ei.

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Printesa Maud de Wales

Printesa Maud de Wales
Cea de-a treia fiica a printului si printesei de Wales, Maud s-a nascut in 26 noiembrie 1869, la Marlborough House. In copilarie, Maud a fost foarte volubila, castigandu-si numele de Harry. 

Maud a fost prima printesa care a mers pe bicicleta in public, spre disperarea bunicii sale, regina Victoria. Cand aceasta, furioasa i-a cerut sa-si explice comportamentul, Maud i-a raspuns "dar bunico, toata lumea stie ca am picioare".

Maud a fost foarte apropiata de fratele sau, George, cu care impartasea o dragoste patimasa pentru Sandringham, proprietatea familiei regale din Norfolk. Dupa casatoria surorii sale, Luise cu ducele de Fife, Maud si Toria au ramas alaturi de parintii lor. 

Maud a fost foarte legata de verisorii ei Romanovi, Nicky si George cu care a intretinut o corespondenta bogata. In scrisorile lor, George se semna Musie, in timp ce Maud si-a luat numele de Stumpy.


Printul si Printesa Charles al Danemarcei
In timp ce verisoarele ei se casatoreau cand erau tinere, Maud si Toria o ingrijorau pe Victoria. In 1888, Maud era indragostita de Francis de Teck. Din pacate el nu avea aceleasi sentimente. Dupa ce i-a trimis foarte multe scrisori la care nu a primit niciun raspuns, Maud s-a resemnat. 


In 1896, ea a acceptat cererea in casatorie a verisorului ei primar Charles al Danemarcei. Cu patru ani mai tanar, Charles era un ofiter in marina daneza. In primele luni ale casniciei lor cei doi au ramas in Anglia. Maud a parasit cu greu tara copilariei ei, ea ramanand o printesa engleza toata viata. 


In Danemarca, Charles era doar al doilea fiu al mostenitorului tronului, deci nu avea dreptul la o lista civila, cei doi traind din salariul lui de ofiter. Maud nu s-a adaptat in Danemarca si nici nu s-a integrat in familia sotului ei. De cate ori avea ocazia, Maud isi vizita familia in Anglia, ramanand la Appleton House, cadoul ei de nunta. In ciuda acestor lucruri, Maud a avut o casnicie foarte fericita cu Charles, mai ales ca acesta a adorat-o. 


Regele Haakon, Printul Olav si Regina Maud a Norvegiei
Viata linistita a celor doi a luat sfarsit in 1905, cand Norvegia si-a declarat independenta. Guvernul a decis ca noua forma de guvernamant sa fie monarhia si au fost fortati sa gaseasca un rege. Initial au dorit ca noul rege sa faca parte din Familia Regala a Suediei, dar regele Oscar al II-lea a refuzat aceasta oferta. Guvernul i-a oferit atunci tronul celui de-al doilea fiu al printului-mostenitor Frederick al Danemarcei. Charles era sustinut si de socrul sau, Edward al VII al Angliei.


Ca sa intareasca legatura cu noul sau popor, Charles a luat numele de Haakon, iar fiul sau Alexander a devenit Olav. Maud nu a vrut sa renunte la numele ei. 


Din multe puncte de vedere, Maud a fost regina perfecta pentru Norvegia. Simpla si nepretentioasa, Maud isi facea singura cumparaturile pentru ca: ii placea sa fie in mijlocul supusilor ei, ea stie ce trebuia sa cumpere si nu era cine altcineva sa le faca.


Maud a murit cu cateva zile inainte sa implineasca 69 de ani, in Londra.

duminică, 20 noiembrie 2011

Maud, regina Norvegiei

Maud Charlotte Mary Victoria s-a nascut in 1869, ca fiica a printilor de Wales, Edward si Alexandra. Bunicii ei paterni erau regina Victoria a Angliei (Bunica Europei) si printul consort Albert, iar bunicii materni erau regele Cristian al XI-lea al Danemarcei (Socrul Europei) si regina Louise.

Printesele Louise, Maud si Victoria de Wales

Cea mai mica fiica a mostenitorilor tronului Angliei, Maud si-a petrecut copilaria alaturi de surorile ei mai mari Louise, viitoarea Printesa Regala si ducesa de Fife, si Victoria, care isi va petrece viata alaturi de mama ei. Printesa de Wales era o mama iubitoarea, fiind numita de copii sai Motherdear. Inselata de sotul ei, Alexandra s-a dedicat complet copiilor sai, ajungand sa fie foarte posesiva.

Curtea lui Christian IX al Danemarcei, bunicul comun al lui Charles si a lui Maud

Maud si-a petrecut multe vacante in Danemarca, alaturi de numerosii sai verisori. Aici a format o prietenie puternica cu George, cel de-al doilea fiu al lui Dagmar a Danemarcei, prietenie ce va lua sfarsit la moartea prematura a acestuia. Daca Maud era absolut incantata de verisorii sai Romanov, ea nu ii aprecia foarte mult pe copii lui Frederick si ai Louisei de Danemarcei. Mai mult, la 21 de ani, il considera pe Charles, cu patru ani mai tanar, imatur.

Maud de Wales primeste binecuvantare bunicii paterne, Victoria a Regatului Unit cu ocazia casatoriei cu Charles de Danemarca

Totusi, in 1896, la 27 de ani Maud de Wales se casatoreste cu Charles de Danemarca. Maud a fost condusa la altar de tatal ei, care ii va darui Appleton House, casa ei preferata. Casatoria s-a facut in prezenta bunicii sale, Regina Victoria care a fost incantata de alegerea facuta de nepoata sa.

Regina Maud, printul Olav si Regele Hakoon primesc supusi in palatul din Christiana

Casatorindu-se cu Charles, Maud credea ca o sa aiba o viata simpla ca sotie a celui de-al doilea fiu al mostenitorului tronului danez, in acelasi timp ofiter in marina. Mai mult ea spera ca va petrece cat mai mult timp in Anglia. Viata ei se schimba in 1906, cand Norvegia se separa de Suedia si il alege pe Charles drept Rege.

Regina Maud a Norvegiei

Demna nepoata a Victoriei, Maud se va arata la inaltimea rolului ei de prima regina a Norvegiei independente. Mai mult, felul ei simplu si nepretentios o va face perfecta pentru o tara cu tendinte socialiste. 

Totusi marea dragoste a lui Maud va ramane Anglia, unde moare la 20 noiembrie 1938.

marți, 15 noiembrie 2011

Principesa Elena a Romaniei


 Domnul Alexander Philips Nixon, Principesa Elena, Principesa-mostenitoare 
Margareta, Principele Radu


Astazi, cea de-a doua fiica a Regelui Mihai I implineste 61 de ani. Principesa Elena traieste in Anglia impreuna cu sotul ei Alexander.  Este mama a doi copii Nicolae Mihai si Elisabeta-Karina.

Elena a lucrat la Londra, in cadrul unei companii de restaurare a operelor de arta. Din 2001, Principesa a vizitat in mod discret Romania de foarte multe ori si a incercat sa recupereze tara care i-a fost negata de la nastere.

La multi ani Alteta!!!

Elisabeta, a cincea regina a Elenilor

"I've committed every vice known to man except murder. And I don't want to die without having done that either!"


Pe 15 noiembrie 1956 murea Elisabeta a Romaniei, fosta sotie a regelui George al II-lea al Greciei, sora reginei Maria a Iugoslaviei si a regelui Carol al II-lea a Romaniei, matusa regelui Mihai I al Romaniei si a regelui Petru al II-lea a Iugoslaviei, verisoara mostenitorului tronului Rusiei, marelui duce Vladimir, a regelui George al VI-lea a Angliei si a regelui Leopold al III-lea al Belgiei.


Elisabeta s-a nascut la Bucuresti, fiind al doilea copil si prima fetita a principilor mostenitori, Ferdinand si Maria.

Copilaria Elisabetei a fost marcata de lupta mamei sale pentru independenta. Cand Maria a Romaniei si-a dobandit libertatea si independenta in noua ei tara, Carol si Elisabeta, primii ei copii erau deja mari si singura modalitate de a le castiga dragostea era sa ii rasfete. 

Elisabeta era o fire artistica, ceea ce o facea sa fie foarte apropiata de tiza sa, Regina Romaniei. Influenta lui Carmen Sylva asupra nepoatei sale va fi vizibila pentru tot restul vietii sale. Aceasta influenta se va materializa si in cele trei refuzuri pe care Elisabeta i le va da printului-mostenitor, George al Greciei. 

Cei doi s-au cunoscut pentru prima data in 1911, cand familia regala greaca vizita Bucurestiul. George s-a indragostit imediat si a cerut-o in casatorie, doar pentru a fi  refuzat. In ciuda faptului ca Maria a Romaniei considera casatoria greaca ca o casatorie foarte reusita, fiica sa, sprijinita de Carol I si de Elisabeta, a spera o casatorie mult mai importanta.

Cei doi se vor casatori la inceputul anilor 1920, iar dupa un an de la casatorie vor urca pe tronul Greciei. Putin mai mult de un an, Elisabeta, printesa a Romaniei a fost Regina Greciei. O regina absenta, Elisabeta nu si-a spijinit sotul, care era nevoit sa faca fata cresterii luptelor pentru putere din Grecia. 

Regina a Greciei, Elisabeta nu s-a acomodat cu noua ei tara, petrecand foarte mult timp in strainatate, mai ales la Bucuresti.  In ianuarie 1922, Elisabeta se imbolnaveste grav de febra tifoida, ceea ce va marca si o va face sa se izoleze de persoanele din jurul sau. In octombrie, Elisabeta este in Romania pentru a asista la incoronarea parintilor sai ca suverani ai tuturor romanilor. Ea se intoarce in Grecia in calitate de Regina, dar eticheta regala o incomodeaza, Elisabeta refuzand sa participe la receptii, primiri oficiale si dineuri diplomatice.

Dupa nici un an, cuplul regal este nevoit sa parasesca Grecia. In 1935, in ciuda opozitiei Reginei Maria si a sotului ei, George, Elisabeta incepe demersurile de divort. George incearca o impacare, dar este refuzat de sotia sa.

La cateva luni de la pronuntarea divortului, la Atena are loc un referendum, iar George este chemat din nou pe tronul Greciei. La Bucuresti, Elisabeta declara ca nu regreta divortul si ca este mult mai fericita ca printesa a Romaniei, decat ca Regina a Greciei.

luni, 14 noiembrie 2011

Exponatul Lunii

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul National de Istorie este Coroana Reginei Maria.

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Stefan, Arhiduce al Austriei

  In 12 noiembrie 1998, in SUA murea Stefan, arhiduce de Habsburg Toscana, cel mai mare fiu al Pricipesei Ileana si al sotului sau Anton de Hasbourg Toscana. 

 

In ciuda dorintei Principesei de a avea primul copil in Romania, Stefan s-a nascut in Austria in 15 august 1932.

Copilaria fericita a lui Stefan este intrerupta de declasarea celui de-al doilea razboi mondial. In urmatorii ani, Stefan va fi in permanenta alaturi de mama sa, tatal sau fiind plecat pe front . Dupa ocuparea Austriei de catre Germania, principesa Ileana si copiii sai se muta la Bran, castelul primit mostenire de la mama sa, regina Maria.



Dupa razboi si dupa introducerea regimului comunist in Romania, apar tot mai multe zvonuri in legatura cu o eventuala inlocuire a Regelui Mihai cu verisorul sau Stefan. Adevarate sau nu, aceste zvonuri nu se vor concretiza, dar vor arunca o umbra asupra relatiilor dintre regele Mihai si mama sa pe de o parte si principesa Ileana si copii sai, de cealalta parte. 

In 1948, Arhiducele Stefan paraseste pentru totdeauna Romania. Se va stabili in SUA, unde urmand pasiunea pentru mecanica ce a existat atat in familia mamei sale, cat si in cea a tatalui va urma cursurile MIT.

In 1958, Arhiducele va intra in coma din cauza unui virus de encefalita. Desi doctorii ii dadeau 20% sanse sa isi revina, el s-a trezit. In ciuda acestui lucru, memoria sa a fost afectata. La un an de la revenirea din coma se va intoarce la munca, la General Motors, dar nu va mai putea face fata unor sarcini complexe.