marți, 10 mai 2011

10 mai - Ziua nationala a Romaniei

Timp de aproape un secol, 10 mai a fost Ziua Nationala a Romaniei. Se sarbatorea urcarea pe tron a lui Carol I, principele german care a facut din mica provincie vasala Turciei o putere a Balcanilor. Congresul de Pace de la Bucuresti, ce punea capat celui de-al doilea razboi balcanic este incununarea domniei sale. Romania, care nu participase la razboi era marea invingatoare.

La 10 mai 1877, Regele Carol I a ratificat Independenta Romaniei proclamata cu o zi inainte in Parlament de Mihail Kogalniceanu. Independenta fusese una din marile dorinte ale lui Carol inca de la venirea acestuia in Romania. Orgoliul sau de principe german, var al Imparatului Germaniei era lovit de faptul ca era vasalul sultanului Turciei. In razboiul de independenta sau razboiul ruso-turc, Carol I este comandantul armatei ruso-romane, cucerind cu forta armelor ceea ce nu putuse fi dobandit prin diplomatie.

Dupa acceptarea Independentei Romaniei de catre Marile Puteri, Romania e declarata Regat la 10 mai 1881

Astazi 10 mai nu mai este Ziua Nationala, dar ramane Ziua Monarhiei ... o zi in care trebuie sa ne amintim de tot ce a facut Casa Regala pentru Romania si de tot ce poate face in continuare. 

Carol I a fost cel care a dat Romaniei independenta, regatul si o pozitie in Europa, iar Ferdinand a fost cel care a creat Romania Mare. Acum ar trebui sa scriu ceva despre Carol al II-lea ... dar imi vine in minte parerea lui Gay Gauthier, care spune ca drumurile monarhiei romane au fost strabatute de Carol cel Mare si de Ferdinand cel Loial care le-au marit si le-au infrumusetat, dar au fost strabatute si de Carol al II-lea ... Carol II si MIhai I au trait intr-o epoca a dictaturilor ... Carol a fost primul dictator al Romaniei moderne, dar a fost si Regele Culturii ... Mihai I a fost si ramane un exemplu al decentei, onoarei si ceea ce inseamna un Rege constitutional.


 ... daca maine Casa Regala a Romaniei va strabate drumurile unei monarhii reinstaurate, numai viitorul o poate decide ...

Nihil sine deo

 

 Timp de optzeci si unu de ani Romania a avut o dinastie care i-a oferit independenta, reintregirea si un statut in Europa ... Regele Mihai, ultimul nostru Rege a stat cinci decenii departe de tara sa, dar a fost mereu condus de motto dinastiei "Nihil sine deo"

luni, 9 mai 2011

Pentru cei ce nu inteleg de ce e nevoie de monarhie

Cei ce nu înţeleg de ce e nevoie de monarhie, şi mai cu seama de ce e nevoie de un monarh de origine străină, ar trebui să privească harta Europei şi să urmarească toate monarhiile care mai există astăzi: aproape nici una nu este originară din ţara unde domneşte. În Spania avem un Bourbon de origine franceză, în Anglia şi Belgia regii sunt de origine germană, în Suedia sunt de origine franceză, în Norvegia de origine daneză; numai în Danemarca mi se pare că regii sunt de origine daneză1 - fără a ţine seama că regele Christian IX, descinde pe linie paternă din ducii de Schleswig-Holstein-Sonderborg-Glücksborg, din nordul Germaniei.

Nu are, deci importanţa originea, fiindcă, o dată ce regii preiau puterea, ţara devine un fel de moşie a lor  şi, în scurt timp, devin mai patrioţi decat autohtonii ...Iată deci explicaţia pentru care era un lucru normal în veacul trecut să ai un domn de origine stăină, care însă ştia să apere interesele noii sale ţări ca şi cum ar fi fost ţara lui de origine.

Neagu Djuvara

duminică, 8 mai 2011

1947

 „În 1947 n-a abdicat sub ameninţarea tancurilor sovietice doar monarhia, ci şi calitatea sub presiunea cantităţii revoltate. De atunci, în România, ducem o viaţă pur cantitativă. Măsurată mai întâi în cincinale, accelerată azi dincolo de firea umană, această viaţă ne-a gonit şi ne goneşte încontinuu de noi înşine.  Am încercat prin acest spectacol să aduc aminte ceea ce am pierdut: fiorul înălţător al calităţii. Căci regalitatea asta presupune: o înălţare, o înnobilare, o scoatere din mulţime. În termenii vieţii, femeia pe care o iubim este regina noastră. Ea ne-nalţă dincolo de obişnuitul trăit până s-o cunoaştem. La fel, bărbatul iubit de femeie este regele ei. Dragostea, deci, nu este nici pe departe o stare democratică, ci o stare aristocratică. Este, dacă vreţi, înnobilarea firii umane, atât de supusă biologicului şi gregarităţii, cu statutul de fiinţă.  Fiinţa omului este deci regalitatea firii. „Ce mai faci cu intratul întru fiinţă?”, îl întreabă Eminescu pe Slavici, tocmai ca să-l înveţe să acceadă zilnic la zările înalte ale sufletului frumos. Regalitatea, fiind înnăscută, nu face eforturi şi de-asta nu are nevoie de ideologii, pentru că este organică. Calitatea supremă atrage în jurul ei calităţi. Şi astfel, la palatul regal, Maiestatea Sa Regina Elisabeta îi chema pe oamenii de calitate ai ţării, printre ei şi Mihai Eminescu.  „Domnule Eminescu, cum scrieţi versurile?” l-a întrebat poeta Carmen Sylva, adică cea care era de fapt regina Elisabeta. „Majestate, eu scriu versurile aşa cum cade frunza din copac”, a răspuns Eminescu. Şi astfel, numai în faţa regalităţii, spovedania lui ne-a fulgerat. Eminescu murea cu fiecare vers.  Calitate lângă calitate nu creează o cantitate calitativă, o sumă, o masă, ci o lumină inefabilă la care vin firesc şi alte calităţi. Monarhia este ca lumina soarelui unde fluturii calităţii au putut să zboare în voie, fără frica de a se arde. Comunismul şi lumea haotică de azi, fără de nume, dar sinistră, reprezintă lumina făcută; lampa sau becul la care bieţii fluturi ai calităţii vin în naivitatea lor şi mor ucişi cu aripile frânte de căldura ucigaşă.România şi-a ars fluturii calităţii şi-i arde fără milă şi azi. De asta am făcut acest spectacol, ca să sting lumina ucigaşă şi să deschid fereastra ca să intre soarele.”
Dan Puric

sâmbătă, 7 mai 2011

cea mai echilibrata forma de guvernamant

"Nu am facut niciodată vreun secret din faptul că sunt un adept convins al monarhiei constituţionale. Mi se pare forma de guvernământ cea mai echilibrată. Încă din ianuarie 1990 (aveam 16 ani), mi-am exprimat această convingere în pofida felului în care erau consideraţi monarhiştii în acei ani de extremă divizare a societăţii româneşti. În clasa mea eram doi din cei 36 de elevi care credeam la fel. Pe atunci ataşamentul meu era fireşte în primul rând sentimental. Mă născusem şi trăiam în Sinaia, pe Furnica, în apropierea Castelului Peleş, auzisem poveştile evocate înainte. 

Apoi am plecat la Bucureşti pentru studii şi încă din primul an am început să aprofundez istoria Familiei Regale. În toamna lui 1993, eram în anul III, m-am dus plin de curaj, temeritatea tinereţii, peste drum la Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti şi i-am cerut o audienţă  directorului adjunct, Adrian-Silvan Ionescu. Nu-l cunoşteam, dar îl văzusem la o conferinţă şi îmi inspirase simpatie. I-am spus că nu este cu putinţă să nu se facă nici o expoziţie pentru a marca 150 de ani de la naşterea Reginei Elisabeta. După o scurtă conversaţie, în contradictoriu, a fost de accord. Aşa am făcut în noiembrie 1993 prima expoziţie dedicată unui membru al Familiei Regale în România de după 1989. Un mare succes. Nu se mai văzuse de mult atâta lume care să calce pragul Palatului Şuţu. Ea a fost urmată de o alta, dedicată fiicelor Regelui Ferdinand şi Reginei Maria. Apoi am publicat o antologie a versurilor Carmen Sylvei, în 1998, la Editura Eminescu, şi, în 2003, "Carmen Sylva, uimitoarea regină Elisabeta a României", cu o nouă ediţie adăugită în 2007 (reeditată în 2008), la Editura Humanitas, lansată la Institutul Francez din Bucureşti în prezenţa MMLL Regele şi Regina. În ciuda simpatiei evidente pe care am avut-o pentru personajul Reginei Elisabeta, nu am derogat niciodată de la rolul meu de istoric şi Elisabeta de Wied, Doamna şi Regina României, e prezentată în toată complexitatea sa: femeia, suverana consoarta, scriitoarea şi artista, poziţii adesea contradictorii, uneori ireconciliabile"

Gabriel Badea Paun

vineri, 6 mai 2011

Ceremonii cu ocazia Zilei de 10 Mai si a Jubileului de 90 de ani ai Regelui Mihai



Text preluat de pe site-ul Familiei Regale a Romaniei

Anul 2011 este anul consacrat Jubileului de 90 de ani ai Regelui Mihai I. In luna mai si in luna octombrie, la Bucuresti, vor avea loc ceremonii si activitati publice menite sa omagieze pe Majestatea Sa.

In perioada 9 -13 mai vor avea loc, la Bucuresti, primele evenimente celebrand aniversarea a 90 de ani ai Majestatii Sale Regelui Mihai I. Pentru a sarbatori acest moment unic, alaturi de Regele Mihai se vor afla Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu.

Cu aceasta ocazie, Casa Majestatii Sale Regelui organizeaza urmatoarele momente publice:

Luni, 9 mai, Regele, insotit de Principesa Mostenitoare, va face o vizita la Calarasi pentru a dezveli bustul Majestatii Sale si pentru a primi titlul si medalia de Cetatean de Onoare al Muncipiului Calarasi.

In aceeasi zi, la Targoviste, Principele Radu va participa la deschiderea Conferintei Extrardinare: “130 de ani de la declararea Regatului Romaniei si a Unirii Dobrogei cu Tara Mama (10 mai 1881 – 10 mai 2011” si va lansa volumul „Provizoratul istoric”.

Marti, 10 mai, la ora 11, Regele va primi, la Palatul Elisabeta, reprezentantii Asociatiei Motociclistilor din Romania, cu ocazia oferirii Inaltului Patronaj acestei organizatii. Accesul presei la ceremonie este liber.

Regele Mihai impreuna cu Principesa Mostenitoare si Principele Radu vor depune, la ora 11.45, un buchet de flori la statuia Regelui Carol I din Piata Palatului.

Apoi, Majestatea Sa Regele va participa la evenimentul de lansare a volumul „Lumea Regelui”, publicat de Editura Polirom, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, Sala Lapidarium. Intrarea publicului si a presei va fi libera.

In cursul dupa amiezii de 10 mai, la ora 18, in cadrul unei ceremonii ce se va desfasura la Palatul Elisabeta, Majestatea Sa Regele va primi distinctia „The Freedom of the City of London” din partea reprezentantilor "Guild of Freemen of the City of London". Evenimentul va fi urmat de un dineu oficial. Accesul presei la ceremonie este liber.

Miercuri, 11 mai, în cursul dimineții, Regele Mihai va conferi la Palatul Elisabeta decoratii regale unor personalitati ale vietii publice romanesti si internationale. La ora 12, in Sala Regilor, Majestatea Sa va conferi Decoratia Regala „Nihil Sinei Deo” doamnei Virginia Zeani. Accesul presei este liber.

In cursul serii, Palatul Elisabeta va gazdui un dineu oficial, in prezenta Majestatii Sale Regelui Mihai, cu ocazia zilei de 10 Mai.

Joi, 12 mai, la ora 12, Principesa Mostenitoare primeste la Palatul Elisabeta, participantii Festivalului Jeunesse Musical, competitie ce se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Altetelor Lor Regale Principesa Mostenitoare si Principele Radu. Accesul presei este liber.

La ora 17.30, Regele va gazdui un Garden Party in gradina Palatului Elisabeta, unde vor participa aproximativ 2,000 de persoane, reprezentanti de frunte ai comunitatilor locale din Romania. Accesul presei la ceremonie este liber.

Vineri, 13 mai, la ora 10, in cadrul unei ceremonii ce se va desfasura la Palatul Elisabeta, Regele va conferi titlul de Furnizor al Casei Regale a Romaniei: Hotelului Carol Parc, Companiei BCR Asigurari, Companiei Best Broker, Retelei Private de Sanatate Regina Maria, Companiei Electrolux si Sangria Com precum si Inaltul Patronaj Parteneriatului Roman de Siguranta Rutiera initiat de Asociatia Romana de Bioritm Integrat, Retromobil Clubului Romania si Asociatiei Astra Romana. Accesul presei la ceremonie este liber.

In ziua de 13 mai, la ora 11.30, Principesa Mostenitoare va reprezenta pe Regele Mihai la ceremonia de acordare a Inaltului Patronaj Asociatiei Liceelor Centenare din Romania. Evenimentul va avea loc la Liceul Sfantul Sava.
Pentru detalii suplimentare, va invitam sa contactati Biroul de presa al Majestatii Sale Regelui Mihai.

Forma ideala de guvernamant

"Sigur că forma ideală de guvernământ e monarhia. Monarhia ar presupune şi alegeri, şi partide şi ar presupune şi un arbitru: acest arbitru, văzând forţele politice în conflict, alege el, de fiecare dată, dar n-o alege pe cea mai populară ci pe cea mai adecvată interesului general. Deci monarhia n-are criterii de conducere democratice. De fapt, monarhia a făcut România Mare, iar democraţia a mai redus-o. "   

Petre Tutea

joi, 5 mai 2011

Rolul si legimitatea monarhiei

In primul rând, monarhia este forma tradiţională de guvernare în toate provinciile istorice româneşti. Apoi, Monarhia constituţională instaurată în 1866 de Regele Carol I este “vinovată” de modernizarea statului, de transformarea României dintr-o provincie otomană într-o ţară europeană prosperă şi respectată, de boom-urile economice şi culturale din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi din perioada interbelică, de obţinerea Independenţei la 1877 şi de realizarea României Mari, în 1918. Dinastia română a fost un factor de echilibru, un însemn de prestigiu, un liant şi un ferment pentru naţiunea română.

Actul abdicării Majestăţii Sale Regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, este nul, pentru că a fost smuls sub ameninţarea armei şi sub şantajul uciderii a 1000 de tineri arestaţi la mitingul din 1945. Mai mult, Parlamentul României nu a aprobat niciodată acest act. Republica Populară Română s-a instaurat prin fraudă, fără să aibă sprijin popular şi bazându-se doar pe susţinerea trupelor sovietice aflate în ţară. Republica a adus cu ea crimele, arestarea a sute de mii de oameni nevinovaţi, proletcultismul menit să spele creierele generaţiilor tinere, distrugerea elitelor şi promovarea selecţiei inverse, sărăcirea populaţiei, decăderea morală. A urmat apoi Republica Socialistă România, condusă de un agramat paranoic, care a instaurat un cult al personalităţii demenţial, similar celui din Coreea de Nord, care a distrus o bună parte din patrimoniul istoric al ţării şi şi-a ţinut poporul în foame, frig şi frică, faimoşii “cei trei F”. După 1989, s-a ratat şansa istorică a restaurării Monarhiei şi am continuat să ne complacem în Republica lui Ion Iliescu, susţinută straşnic de bâtele minerilor şi de baronii roşii

Eu nu sunt adeptul mesianismului în istorie şi nu cred că o persoană sau o instituţie pot reaşeza singure o societate pe făgaşul ei firesc. Cred însă că România are nevoie acum de echilibru, de demnitate, de moralitate şi de identitate. Adică exact de lucrurile pe care Dinastia română le poate readuce ţării, dacă va avea şansa să domnească din nou. Monarhia nu ne va rezolva toate problemele, dar ne va ajuta pe noi să ni le rezolvăm. Regele nu va munci în locul nostru, dar va reinstaura respectul pentru munca noastră.

M.S. Regele Mihai nu este doar un mare rege, respectat în întreaga lume şi un mare patriot român. Este şi un om foarte bun, răbdător şi înţelept. Eroismul lui nu vine numai din ceea ce a făcut pentru ţară, ci şi din ceea ce a pierdut. Regele Mihai a pierdut o ţară, dar cu toate astea nu şi-a abandonat-o niciodată. Zeci de ani a lucrat pentru români de departe, aşteptând să se întoarcă acasă. Faptul că M.S. Regele Mihai este în continuare printre noi este un privilegiu pentru contemporanii săi, dar şi o lecţie aspră. Ne arată cât de frumoşi am fi putut fi cu Regele pe Tron, dar ne vorbeşte şi despre neputinţele noastre, despre şansele ratate, despre durerea datoriei neîmplinite. Prezenţa Regelui printre noi ne vorbeşte încă despre ceea ce avem de făcut pentru ţara noastră, începând cu o analiză a propriei conştiinţe şi terminând cu reaşezarea instituţională a ţării. Vârsta Regelui nu e un impediment; dimpotrivă, e o comoară de experienţă şi înţelepciune. Iar alături de Majestatea Sa stau Principesa Moştenitoare Margareta împreună cu Principele Consort Radu şi întreaga Familie Regală. În primăvara lui 2010, tânărul Principe Nicolae a primit de la Rege titlul de Alteţă Regală. Familia Regală are un viitor, important pentru noi este ca acest viitor să se confunde cu cel al României.

Filip Lucian Iorga

miercuri, 4 mai 2011

Coroana Romaniei .

Cu ocazia Noptii Muzeelor, Muzeul National de Istorie a Romanie a pregatit exponatul lunii: “Coroana Regilor României”, care prezintă, într-o micro-expoziţie temporară, acest obiect plin de semnificaţii pentru istoria naţională, în acest context fiind prezentat şi documentarul „Coroana României”, realizat de Studiourile Sahia în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Naţional Cotroceni

de ce sunt monarhist

“Discursul regelui” ( King’ speech) , un film senzational , m-a facut sa zimbesc de citeva ori… Mi-am amintit privind scena de final, cu transmisia in direct a discursului regelui la BBC, desele comparatii pe care le auzeam , intre BBC si TVR sau Radioul public…”Noi suntem ca BBC…”spuneau multi pe acolo, pe culoarele respectivelor institutii.  Am zimbit pentru ca  diferenta e ca intre statul de drept si statul de drepti…  Pentru bărbaţii şi femeile atât de izolaţi de restul lumii de zăpezi, deşerturi sau mări încât doar vocile din eter pot ajunge la ei.” – asa si-a inceput regele George al 5-lea primul sau mesaj radiodifuzat de Craciun in 1932, la inceputul BBC…In 2011, in plina criza ,BBC si-a aratat disponibilitatea de a imparti gratuit materiale audio-video cu orice trust comercial concurent, incercind astfel sa ajute la iesirea din criza a unor corporatii media britanice. Ati auzit ca vreun post public romanesc finantat din banii contribuabililor sa faca un asemenea gest? …”Noi suntem ca BBC..”          Am zimbit amintindu-mi ziua in care am ajuns prima data in Trafalguar Square si o sumedenie de tigani romani au inceput sa urle dupa mine…”Negruleeeeee…Uite-l bre pa ala de la televizie, baaaaiii, pirandooooo, faaaaa”… Puradei, pirande , toti amestecati intr-un tambalau care-i ingrozea pe londonezi si care-i si lasa fara portofele…Tin minte si privirea iscoditoare a unui politist englez…Ce o fi fost in mintea lui vazindu-ma inconjurat de vreo 10 puradei de care nu mai puteam scapa ?        “Noi suntem ca BBC-ul”…Spuneau cei care la “Actualitati” la TVR il haituiau pe Ion Ratiu, batindu-si joc de paipionul lui britanic si incurajindu-i pe cei ce scandau “Nu ne vindem tara”…          Diferenta dintre noi si ei e ca cea dintre lignitul minerilor si linihtul de foame al puradeilor…E cea dintre monarhia engleza si republicanul politistul Soric, dintre Mitica Dragomir si “You never walk alone” a lui Liverpool. Sau daca vreti, cea dintre “King’ s speech” si “Medalia de onoare” cu Ion Iliescu actor…         Discursul regelui e victoria monarhiei asupra bilbiielilor prezidentiale…
dan negru