sâmbătă, 29 octombrie 2011

Principesa Sofia a Romaniei

 

 Intr-un orasel din Bretania traieste o fotografa pe nume Sofia a Romaniei.  care astazi implineste 54 de ani. Sofia este cea de-a patra fiica a Regelui  Mihai. Principesa Sofia a Romaniei traieste in Bretania impreuna cu fiica sa Elisabeta-Maria. Dupa ce a ajutat-o pe sora sa sa creeze Fundatia Principesa Margareta, Sofia s-a stabilit in Bretania.

LA MULTI ANI, ALTETA!!!

O printesa pe nume Missy

A fost odata ca niciodata o printesa pe nume Missy. Printesa a avut o copilarie fericita alaturi de fratii ei (un frate mai mare si trei surori mai mici). Singura umbra din viata aceastei printese era vesnica absenta a tatalui sau plecat pe mare. Totusi lunga despartire facea cu atat mai frumoasa reintalnirea. 

Missy era nedespartita de sora ei mai mica, Ducky. Cele doua surori erau complet diferite una de cealalta: un blonda, cealalta bruneta, una volubila, cealalta inchisa in sine. Casatoria lui Missy si plecarea ei intr-un nou regat a fost o lovitura foarte mare pentru ele . 

Alte doua figuri foarta importante in viata tinerei printese au fost mama si bunica ei. Maria Alexandrova, Mare Ducesa a Rusiei a fost unica fiica a tarului Alexandru al II-lea, fiind foarte rasfatata de el si de fratii sai. Casatoria sa cu cel de-al doilea fiu al Reginei Victoria a facut-o sa treaca pe planul doi, dupa sotia mostenitorului tronului, Alix a Danemarcei. Maria nu s-a acomodat niciodata cu Anglia si a pastrat o dragoste nemarginita pentru taramul sau natal. Maria Alexandrova a fost o femeie foarte puternica si o mama stricta, ce a considerat mereu ca stie ce e mai bine pentru copii ei. 

Copiii familiei de Edinbourg au fost mereu o sursa de neintelegere intre Maria Alexandrova si Victoria, Bunica Regina. Maria Alexandrova a castigat majoritatea bataliilor, incepand cu prima batalie in legatura cu numele copilului. Victoria, capul familiei, ar fi vrut ca fetita sa ii poarte numele, in timp ce Maria Alexandrova a botezat-o cu numele mamei sale, Maria. O alta batalie pe care Maria Alexandrova a castigat-o a fost cea in legatura cu viitorul sot al lui Missy.

George Albert, al doilea fiu al mostenitorului tronului era indragostit de verisoara sa, Missy. Maria Alexandrova nu era de acord cu casatoriile intre veri si pe de alta parte nu dorea sa isi intareasca legaturile cu Anglia. Edward, Victoria si Alfred isi doreau aceasta casatorie. Missy era incantata de aceasta perspectiva, mai ales pentru ca dorea sa isi asculte bunica si tatal pe care il adora ...

La Berlin, in 1891 Maria il cunoaste pe principele mostenitor al Romaniei, Ferdinand. Imparatul Wilhelm, sora sa Charlotte si Maria Alexandrova au facut tot posibilul pentru a-i apropia ... Induiosata de timiditatea lui Ferdinand, Missy accepta cererea lui in casatorie. Pe cat de multumiti au fost Carol al Romaniei, Wilhelm al II-lea al Germaniei si Maria Alexandrova de aceasta casatorie, pe atat de dezamagiti au fost Victoria, Edward si Alfred. Edward si Alfred nu au mai vorbit foarte mult timp si doar cu ajutorul Victoriei au reusit sa se impace. Mai mult Alfred a lipsit de la logodna fiicei sale.

Prin casatoria cu Ferdinand, Missy a ratat sansa de a deveni Regina Angliei. La aproape 30 de ani de la aceste evenimente, Missy primeste recompensa pentru toate sacrificiile si luptele ei ... La Alba-Iulia este incoronata Regina Tuturor Romanilor.

Astazi se implinesc 136 de ani de la nasterea unei printese pe nume Missy ...

joi, 27 octombrie 2011

Regele Mihai I

Principele Radu descrie aniversarea Regelui ca formidabila zi de 25 octombrie. 

  
Are dreptate ... Ziua a inceput in mod extraordinar: Regele Romaniei a tinut un discurs normal, echilbrat intr-o maniera plina de eleganta si de noblete si cu totul neobisnuita in Romania, si mai ales in Parlamentul roman.


Regele Mihai si-a terminat discursul cu o propozitie memorabila "Nu vad Romania ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara care am luat-0 ca imprumut de la copii nostri"; de asta si nu numai putem considera cele 8 minute ca un fapt istoric



... un fapt istoric care a scos la lumina foarte multi "adepti" ai monarhiei, si i-a ascuns pe unii vechi.



Cu toate astea, ziua de 25 octombrie a fost pentru majoritatea romanilor un simplu spectacol, nerealizand ca eroul e viu si ca inca mai poate fi in slujba tarii sale.



... o zi formidabila, care insa a trecut si a lasat locul unei mari temeri ce o sa se intample cu Familia Regala, dupa disparitia Regelui?



Va putea oare acesta institutie sa suporte disparitia acestui mare om?


marți, 25 octombrie 2011

Mihai I - Un Rege in serviciul poporului sau

Aniversarea sa de 90 de ani ofera oamenilor ocazia sa isi aminteasca si noilor generatii sa afle care este intruchiparea unui om si a unui Rege care a pus intodeauna serviciul in slujba poporului sau si a democratiei inaintea oricarei consideratii sau sigurante privind propria persoana. Iubirea lui pentru poporul roman, pentru libertate, democratie si drepturile omului nu s-a clintit niciodata in cursul lungii lui vieti. Cu toate tristetile, incercarile si suferintele ...

- Regele Constantin al II -lea al Greciei

Mihai I - Un Rege in Exil

Regele si Regina m-au impresionat mereu in special prin demnitatea lor in imprejurari potrivnice, fiindca nu este usor sa gasesti echilibrul just si calea buna atunci cand esti fortat sa iti parasesti functia, tara, sa ii lasi pe toti cei iubiti in urma, fiind sigur ca lucrurile se vor inrautati si ca tara va fi strivita sub o dicatatura ucigasa.

Sa o iei de la capat in exil, in alta tara, in conditii materiale jenante, pastrand ceea ce e bun din trecut, facand fata esecului unei bune politici - toate acestea sunt adesea peste puterile unui singur om.

Dar, in ciuda multor momente dureroase si dificile, Regele si sotia lui au reusit sa treaca prin incercari cu mare succes. Regele si-a pastrat demnitatea functiei sale regale intacta, in ciuda exilului ... Istoria a dat in sfarsit dreptate Regelui si atitudinii sale   ... A fost primit ca un om ce depasise institutia regala pe care o incarna in trecut, ca un punct de reper de neclintit in toate tulburarile care au marcat trecutul tarii sale. 

Principele Lorenz al Belgiei

Mihai I - Un dar de la Dumnezeu

... Pentru a forta semnarea actului de abdicare au recurs la metoda lasa a santajului: punand in contrapartida viata a 2000 de tineri care se aflau in inchisoare. Majestatea Sa Regele a cedat pentru salva viata acelor tineri, a semnat actul de abdicare si plecat intr-un lung exil ...

... Au urmat zile intunecate, fara bucurii si fara perspective, viata noastra luneca in prapastia fara perspectiva a comunismului, dar la aniversarea unui an de la abdicare, pe calea undelor, ne-au venit incurajarea, dragostea si asigurarea ca nu suntem uitati, toate aceste vesti datatoare de bine, veneau cu Mesajul de Anul Nou al Majestatii sale Regele Mihai. Si de atunci, an de an asteptam cu nerabdare Anul Nou care ne aduceau mesajul datator de speranta. Aflam apoi vesti despre activitatea neobosita a Majestatii Sale, care lupta pentru tara si poporul lui, batjocorit de stapani vremelnici ca nici un alt popor.
Daca am supravietuit si am reusit sa ne pastram credinta, morala si dragostea de tara, o datoram lui Dumnezeu din cer si Regelui Mihai pe pamant. 

- Flavia Balescu

Mihai I - Exemplu de curaj si noblete


... De foarte mic, tata mi-l dadea drept exemplu de curaj si noblete de caracter. Eram in plin razboi rece si soarta acestui om care rezistase tuturor extremismelor si caruia lumea nu ii mai acorda atentie, stranea admiratie ... Regele Mihai purta doliul tarii lui, melancolia exilului sau era singurul raspuns acceptabil pentru el la nefericirea compatriotilor lui.

... Este vorba despre un om care a stiut sa isi construiasca viata gandindu-se tot timpul la viata oamenilor, intretinandu-si familia si transmitandu-i o memorie pe care ingratitudinea universala ar fi vrut sa o stearga, plasand foarte sus modelul a ceea ce ar trebui sa fie intodeauna Regii, indiferent de avatarurile politicii. 
- Frederic Mitterrand

Mihai I - Un Rege constitutional


"Nici o alta persoana nu simbolizeaza mai bine tragedia romanilor din ultima jumtate de secol, decit Regele Mihai. El s-a nascut sa devina un mare rege intr-o tara a carei dezvoltare era comparabila cu cea a Belgiei. Dar istoria a fost potrivnica lui si poporului sau. Intai a trebuit sa lupte impotriva nazistilor, iar mai apoi impotriva comunistilor. El a fost un monarh constitutional, intr-o vreme in care Europa era dominata de dictatori."

Andrian Marcus si Dragos Sabau

Mihai I - Liderul Romaniei posibile


Oi fi eu republican convins, dar uneori parcă-mi pare rău.
Regele Mihai I mi-a arătat azi că România pe care mi-o doresc e posibilă. Regele trăieşte în continuare ca un lider dedicat ţării sale - cu toate mojiciile, nedreptăţile şi loviturile pe care i le-a administrat această ţară peste decenii. Regele are sinceritatea unui părinte veritabil, care-şi va iubi mereu copilul, oricât de jos ar cădea acesta. Regele este o constantă de devoţiune, stoicism şi echilibru într-o ţară populată de politicieni care-i confundă destinul istoric cu hăuleala din tiribombe.
Republican fiind, mă întreb dacă republica noastră n-ar trebui să piară, acum, ca să salveze ce-a mai rămas din ideea de republică în România. Să nu mai avem preşedinţi care cheamă mineri, care se fandosesc cu înfrângerile lor, care coboară în troacă, pe la televiziuni, unde se tăvălesc în lături cu politicieni mărunţi.
Să avem, după atâta timp, măcar un reper de normalitate în fruntea acestei ţări.

Vlad Petreanu

Mihai I - O personalitate istorica

"Prima data l-am văzut pe Regele Mihai în 1992, când peste un milion de oameni, unduind şi vuind ca o mare agitată, îi ieşiseră în întâmpinare pe bulevardele centrale ale Bucureştiului. Cei mai mulţi nu aveau cum să zărească un fir din creştetul regal, dar se lăsau împinşi, înghesuiţi, înghiontiţi, sufocaţi de semenii lor doar spre a simţi că participă la extraordinarul eveniment al întoarcerii în patria mamă, după 45 de ani de exil, a ultimului suveran român şi a avea, astfel, ce povesti urmaşilor [...] În prag, s-a ivit un bărbat în vârstă, înalt şi foarte drept, îmbrăcat într-un costum albastru. Avea un aer grav şi înainta încet, emanând siguranţă şi linişte, într-un contrast izbitor cu tumultul de afară. În prag, s-a oprit o clipă, a schiţat un zâmbet şi i-a întins mâna portarului. Apoi, a pornit pe coridorul viu, lăsând în urma sa un om fericit. 
 
Pentru portarul de la Continental, care strălucea de bucurie în uniforma lui ternă, aceea a rămas drept ziua în care a dat mâna cu regele. Am asistat, de-atunci, la multe scene cu şefi de stat şi de partide, prim-miniştri români trecând pe lângă portari în poziţie de drepţi, dar nu-mi amintesc ca vreunul să se fi apropiat de ei ori să le răspundă la salut. Erau prea grăbiţi, prea importanţi, prea ocupaţi spre a desprinde fiinţele umane oarecare din decor. Ori trebuia să se simtă ei înşişi oameni obişnuiţi pentru a băga de seamă alţi oamenii obşnuiţi. 
Cu toate titlurile, legăturile dinastice, suita şi protocolul strict din jurul său, Regele Mihai părea să-şi abordeze semenii simplu, cu naturaleţe, putând să vadă ceea ce puterea democratică nou-instalată începuse deja să uite. Am înţeles, atunci, de ce lui Ion Iliescu i s-a făcut frică şi, vreme de cinci ani, i-a interzis să mai calce în România. Peste câteva zile, împlneşte 90 de ani şi unii parcă încă se mai tem. Cu oricât dispreţ l-ar acoperi preşedintele Traian Băsescu, care l-a etichetat drept "trădător", fostul suveran al României şi ultimul rege interbelic în viaţă a făcut istorie şi a rămas în istorie, un deziderat dificil de împlinit pentru actualul şef de stat, care ar putea fi doar figurant. Deşi departe de ţară o jumătate de veac şi cu apariţii rare în viaţa publică după întoarcerea acasă, nonagenarul monarh rămâne o prezenţă puternică, una la apariţia căreia, chiar dacă eşti republican convins, tot te ridici în picioare, ceea alţi lideri politici nu-ţi prea induc. 
[...] fostul suveran va vorbi din Parlamentul României, după 60 de ani. Va fi ultima pagină a unei cărţi de istorie, în care acest om obişnuit are ceva de spus."

- Rodica Ciobanu

Mihai I - Un Rege nobil

             " Cindva, intr-o zi de Craciun m-a impresionat un om pe care l-am intilnit. Arareori cineva mi-a transmis atit de puternic sentimentul de respect, de eleganta…Atunci mi-am dat seama ca nobletea se dobindeste acasa, de mic, in familie si ca adeseori e o trasatura genetica…Oriciti bani ai avea, oricit de mari ti-ar fi conturile , averile niciodata nobletea nu poate fi cumparata…
            Am descoperit asta intr-un Craciun la Savarsin….Si astazi cred ca Romania monarhista ar fi avut un alt drum…Si astazi cred ca cel mai mare roman e un neamt care a devenit cel mai curat roman, Carol 1…Nobletea e o mostenire genetica…Regele Mihai a mostenit-o…"

- Dan Negru

luni, 24 octombrie 2011

Royal Guests

The Royal Family of Romania
Their Majesties the King and Queen
TRH Crown Princess Margarita and Prince Radu
HRH the Princess Helena and HE Mr. Alexander Phillips Nixon
HRH the Princess Irina and Mr. John Wesley Walker
HRH the Princess Marie
HRH Prince Nicholas
Miss Elisabeta Karina de Roumanie
Royal Guests from:


Sweden
Their Majesties the King and Queen of Sweden
Countess Madeleine Bernadotte Kogevinas
Spain
Her Majesty the Queen of Spain

Luxembourg
HRH the Grand Duke of Luxembourg
TRH Prince Guillaume and Princess Sibilla of Luxembourg
Germany
TIRH Prince Georg Friedrich and Princess Sophie of Prussia
TRH the Markgraf and Markgraffin of Baden
TRH the Hereditary Duke and Duchess of Württemberg
TRH Prince Bernhard and Princess of Baden
TRH Prince Ludwig and Princess of Baden
HRH Prince Ludwig of Bavaria
Bulgaria
His Majesty the King of the Bulgarians
Montenegro
HRH Crown Prince Nicholas of Montenegro
Portugal
TRH the Duke and Duchess of Braganza
Russia
HIH Grand Duchess Maria of Russia
HIH Grand Duke George of Russia
Serbia
TRH Crown Prince Alexander II and Crown Princess Katherine of Serbia and Yugoslavia
TRH Prince Vladimir and Princess Brigitte of Yugoslavia

Italy
TRH the Prince and Princess of Savoia, Duke and Duchess of Aosta


 Austria
TIRH Archduke Georg and Archduchess Eilika of Austria
TIRH Archduke Martin and Archduchess of Austria
TIRH Archduke Dominic and Archduchess Nella of Austria
HIRH Archduchess Maria Magdalena of Austria and Baron Hanns Ulrich von Holzhausen
Belgium
HRH Princess Alexandre of Belgium

France
Baron Axel de Sambucy de Sorgue

Greece
HRH the Princess Irini of Greece
Jordan
HRH Princess Muna al Hussein of Jordan
TRH Prince El Hassan bin Talal and Princess Sarvath of Jordan
HRH Princess Rym al Ali of Jordan
Liechtenstein
HRH Princess Margarita of Liechtenstein
HSH Princess Isabelle of Liechtenstein


And:
HSH Prince Karel Schwarzenberg, minister of Foreign Affairs of the Czech Republic
HSH Princess Tatiana Radziwill, Mrs. Fruchaud, and Dr. John Fruchaud
HH Princess Anne of Ligne, Mrs. de Fabribeckers de Cortils et Grâce, and Mr Charles de Fabribeckers de Cortils et Grâce
TSH Prince Wenceslas and Princess Armelle of Lobkowicz
TSH Prince Wilhelm and Princess Ilona of Schaumburg Lippe
TSH Fürst Alois Konstantin and Prince Dominic of Löwenstein-Wertheim-Rosenberg

Volumul "Anul Regelui"


Astazi Jurnalul National publica volumul "Anul Regelui"


duminică, 16 octombrie 2011

Programul "Jubileul 90" al Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei


Compact-discul “Muzica Regelui”,
sâmbătă 24 septembrie 2011


•    Publicat de Editura Curtea Veche (compact-disc; carte cu fotografii și text în limbile engleză și română).
•    Compact-discul conține muzica preferată a Regelui Mihai și a Reginei Ana. Fotografiile sunt în mare parte inedite și aparțin Arhivei Casei Regale.Text de Principele Radu al României.
•    Lansarea a avut loc sâmbătă 24 septembrie 2011 la Băneasa Shopping City.
•    Au participat la lansare Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.
•    CD-ul a fost lansat pe 2 octombrie 2011 la Iulius Mall din Timișoara și la Mall din Arad.

Medalia Jubiliară “Regele Mihai 90”,
luni 3 octombrie 2011


•    Medalia a fost creată de Casa în Regală în colaborare cu Banca Națională a României. A fost executată la Monetăria Statului. Are diametrul de 70 mm și este din tombac auriu.
•    Lansarea a avut loc în sala “Mitiţă Constantinescu” a Băncii Naţionale a României, luni 3 octombrie 2011, într-un eveniment găzduit de Guvernatorul Băncii Naționale, dl Mugur Isărescu.
•    Au participat la lansare Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.

Regata “Regele Mihai 90”,
sâmbătă 8 și duminică 9 octombrie 2011



•    Competiție organizată de Yacht Clubul Regal Român cu ocazia aniversării Majestății Sale Regelui.
•    Regata a constat din 4 curse inshore (travers de portul Tomis) şi o cursă offshore (coastal race) Tomis-Midia şi retur.
•    La competiţie au participat 12 bărci cu vele, iar echipajului câştigător al  Locului I i-a fost oferită “Cupa Regelui Mihai I”.
•     În anul 2002, Majestatea Sa Regele a acceptat solicitarea de a-şi relua vechile prerogative de Comodor, fapt ce a determinat clubul la revenirea la vechile însemne şi la denumirea de Yacht Club Regal Român.

Volumul “Anul Regelui”,
vineri 21 octombrie 2011


•    Volum publicat de Editura Curtea Veche. Este a treia publicație dedicată aniversării Majestății Sale Regelui Mihai, după volumul “Lumea Regelui”, la Editura Polirom, și compact-discul “Muzica Regelui”, la Editura Curtea Veche.
•    Volumul este scris de Principele Radu al României și reprezintă o trecere în revistă, cu fotografii și text, a unui an din viața Majestății Sale și a Familiei Regale.
•    Lansarea are loc vineri 21 octombrie 2011, la ora 11, la Muzeul de Istorie a României.
•    Din partea Familiei Regale vor participa la lansare Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu și Principele Nicolae.
•    Accesul presei este liber.

Expoziția “Regele Mihai – 90” la Castelul Peleș,
21 octombrie 2011


•    Expoziție realizată de Muzeul Național Peleș.
•    Vernisajul expoziției va avea loc vineri 21 octombrie 2011, la ora 15.
•    Din partea Familiei Regale va participa la lansare Alteța Sa Regală Principele Nicolae.
•    Accesul presei este liber.

Palatul Elisabeta,
sâmbătă 22 octombrie 2011


•    La ora 10, la Palatul Elisabeta va avea loc primirea de către Majestatea Sa Regele Mihai I a delegației Asociației Foștilor Deținuți Politici.
•    La ora 10.30, la Palatul Elisabeta va avea loc primirea de către Majestatea Sa Regele Mihai I a delegației Școlii generale “Regele Mihai” din București.

Palatul Elisabeta,
duminică 23 octombrie 2011


•    La ora 10, Majestatea Sa Regele va primi reprezentanții Bisericii greco-catolice din București, conduși de Prea Sfinția Sa Episcopul Mihai.
•    La ora 16, la Palatul Elisabeta va avea loc ceremonia de onorare a Regelui Mihai de către oficialități ale Republicii Cehe. Majestatea Sa va primi titlul de Cetățean de Onoare al  orașului Kroměříž. La eveniment vor participa membri ai Familiei Regale. Accesul presei este liber la acest eveniment.

Prânz oficial la Banca Națională a României,
luni 24 octombrie 2011


•    Evenimentul are lor la Sala de Marmură a Băncii Naționale a României, de la ora 13 la ora 14.30.
•    Prânzul este oferit de Majestatea Sa Regele unor personalități românești cu ocazia zilei sale de naștere. Vor lua parte oameni politici, oameni de știință și artă, oameni de afaceri, personalități ale societății civile și reprezentanți ai presei.
•    Prânzul are loc în prezența Regelui Mihai și a Reginei Ana, Principesei Moștenitoare și Principelui Radu, Principesei Elena, dlui Alexander Nixon, Principesei Irina, dlui John Wesley Walker, Principesei Maria, Principelui Nicolae și surorii sale, Elisabeta-Karina.
•    Prezența presei este limitată.

Expoziția “Stella Maris – Inima Reginei” la Muzeul Țăranului Român,
luni 24 octombrie 2011


•    Expoziția de pictură a doamnei Miruna Budișteanu “Stella Maris – Inima Reginei” este găzduită de Muzeul Țăranului Român.
•    Vernisajul are loc luni 24 octombrie 2011, la ora 16.
•    Din partea Familiei Regale vor participa la vernisaj Altețele Lor Regale Principesa Elena și Principesa Irina, dl Alexander Phillips Nixon și dl John Wesley Walker.
•    Accesul presei este liber.

Gala anuală a Fundației Principesa Margareta a României la Ateneul Român,
luni, 24 octombrie 2011

•    Concertul are lor la Ateneul Român luni, 24 octombrie 2011, la ora 18.
•    Gala este organizată de Fundația Principesa Margareta a României. Este a patra gală anuală de binefacere organizată la Ateneul Român cu ocazia zilei de naștere a Majestății Sale, de către Fundație.
•    Va concerta Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de maestrul Christian Badea. Solist Remus Azoiței.
•    Vor lua parte Regele Mihai și Regina Ana, Principesa Moștenitoare și Principele Radu, Principesa Elena, dl Alexander Nixon, Principesa Irina, dl John Wesley Walker, Principesa Maria, Principele Nicolae și sora lui, Elisabeta Karina.
•    Accesul presei este limitat.

Ședința solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului României,
marți, 25 octombrie 2011


•    Evenimentul are loc în Sala de plen a Parlamentului României, marți 25 octombrie 2011, la ora 10.
•    În cadrul ședinței solemne, Majestatea Sa Regele se va adresa națiunii române de la tribuna Parlamentului.
•    La eveniment vor fi prezenți membrii Familiei Regale.
•    Accesul presei este condiționat de procedurile de acreditare stabilite de către Parlament.

Spectacol de gală la Opera Națională,
marți, 25 octombrie 2011


•    Evenimentul are lor în Sala mare a Operei Naționale din București, marți 25 octombrie 2011, la ora 19.
•    Gala va putea fi urmărită gratuit de bucureșteni, în parcul din fața Operei Naționale, unde Primăria Municipiului București va instala ecrane și sistem de amplificare pentru ca spectacolul de pe scenă să poată fi urmărit în aer liber de 5,000 de persoane.
•    Seara va fi onorată de prezența soliștilor Nelly Miricioiu, Teodor Ilincăi, Vlad Miriță, a Orchestrei Operei Naționale și a Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale.
•    Vor lua parte Regele Mihai și Familia Regală a României.
•    Vor fi prezenți membri ai Familiilor Regale din Europa și din Asia, precum și un număr de invitați din străinătate.
•    Majestatea Sa va apărea pe treptele Operei, după încheierea spectacolului de gală, pentru a saluta bucureștenii.
•    Accesul presei este limitat.

Dineul oficial în onoarea Regelui Mihai la Palatul CEC,
marți, 25 octombrie 2011


•    Evenimentul are lor în Holul Central al Palatului CEC, marți 25 octombrie 2011, la ora 21.
•    Vor lua parte Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana și ceilalți membri ai Familiei Regale a României.
•    Vor fi prezenți membri ai Familiilor Regale din Europa și din Asia, precum și un număr de invitați din străinătate.
•    Dineul oficial se va încheia la ora 22.30.
•    Accesul presei este limitat.

Brunch la Palatul Elisabeta,
miercuri, 26 octombrie 2011


•    În ziua de miercuri, 26 octombrie 2011, la Palatul Elisabeta va avea loc un brunch privat, oferit membrilor Familiilor Regale europene care participă la Jubileul Regelui Mihai.
•    Evenimentul se va desfășura între ora 11 și 13. Sărbătoarea găzduită de Sala Regilor și Sufrageria Mare va avea un caracter privat.

Spectacolul “Royal Fashion”,
miercuri, 26 octombrie 2011


•    Evenimentul este organizat de compania de teatru Passe Partout Dan Puric și va avea loc la Sala Rapsodia din Capitală miercuri, 26 octombrie 2011, la ora 19.
•    Vor fi prezenți în sală membri ai Familiei Regale a României și ai altor Familii Regale europene.
•    Accesul presei este liber.

Decorări ale unor personalități la Palatul Elisabeta,
joi 27 octombrie 2011

•    În ziua de joi 27 octombrie, Regele Mihai I va decora o serie de personalități din România, Europa și Statele Unite ale Americii, cu ocazia zilei sale de naștere.
•    La ora 10, în Sala Regilor, Majestatea Sa va oferi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate unui număr de personalități.
•    La ora 10.30, în Sala Regilor, Majestatea Sa va oferi Crucea Casei Regale a României I unui număr de personalități.
•    La ora 11, în Sala Regilor, Majestatea Sa va oferi Decorația Regală Nihil Sine Deo unui număr de personalități.
•    La ora 11.30, în Sala Regilor, Majestatea Sa va oferi calitatea de Furnizor al Casei Regale unui număr de companii și persoane.
•    La ora 12, la Palatul Elisabeta va avea loc ceremonia de onorare a Regelui Mihai de către Primăria orașului Techirghiol.
•    Accesul presei este liber la toate evenimentele.

Ziua Medaliei Regele Mihai I pentru Loialitate
marți, 8 noiembrie 2011


•    Ca în fiecare an, posesorii Medaliei Regele Mihai I pentru Loialitate vor serba ziua medaliei la 8 noiembrie, de ziua sfinților Mihail și Gavril.
•    Cu această ocazie va avea loc un concert al Cameratei Regale în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, la ora 17.
•    Participanții vor fi invitați la o recepție în Sufrageria mare, la ora 17.50.
•    Accesul presei este liber.

Volumul și CD-urile publicate de Radio România,
miercuri, 9 noiembrie 2011


•    Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, Majestatea Sa Regele va fi omagiat de Societatea Română de Radio cu un volum și două compact-discuri conținând mesaje ale Regelui Mihai și interviuri realizate de Radio România în ultimii douăzeci de ani.
•    Lansarea are loc în foaierul Sălii Radio, la ora 11.
•    Accesul presei este liber.

Seara Palatului Elisabeta dedicată Asociației Române de Presă Sportivă
miercuri, 9 noiembrie 2011


•    Majestatea Sa Regele, prin mijlocirea Alteței Sale Regale Principesei Moștenitoare Magareta, va acorda Înaltul Patronaj Asociației Române de Presă Sportivă.
•    Evenimentul va avea loc miercuri, 9 noiembrie 2011, la ora 18, la Sala Regilor de la Palatul Elisabeta.
•    La eveniment vor fi prezente Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.
•    Accesul presei este liber.

DVD-urile publicate de Televiziunea Română,
joi, 10 noiembrie 2011


•    Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, Majestatea Sa Regele va fi omagiat de Televiziunea Română cu un DVD conținând patru filme realizate de televiziunea națională în ultimii ani.
•    Lansarea are loc joi, 10 noiembrie 2011, în clădirea Televiziunii Române.
•    Din partea Familiei Regale vor participa la lansare Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.
•    Accesul presei este liber.

Seara Palatului Elisabeta dedicată
Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative la 20 de ani,
joi, 10 noiembrie 2011

•    Cu ocazia împlinirii a douăzeci de ani de la fondarea Școlii, o ceremonie va avea loc la Palatului Elisabeta joi, 10 noiembrie 2011, la ora 18, în Sala Regilor.
•    Ceremonia va fi urmată de o recepție în Sufrageria Mare, la ora 18.30.
•    La eveniment participă Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu ai României.
•    Accesul presei este liber.

sâmbătă, 15 octombrie 2011

Suveranii Tuturor Romanilor

In 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand I si Maria erau incoronati ca Suverani ai Tuturor Romanilor.

joi, 13 octombrie 2011

Muzica Regelui

Anul acesta, Regele Mihai implineste 90 de ani. Cu aceasta ocazie, Principele Radu a pregatit o serie de evenimente, menite sa-l omagieze pe acest om extraordinar. Cd-ul Muzica Regelui a aparut cu acesta ocazie si este extraordinar ca au reusit sa il distribuie cu Jurnalul National. Una din melodiile de pe CD este Poema Romana ... Principele povesteste ca de fiecare data cand Regele se muta intr-o casa noua, inainte sa despacheteze asculta aceasta melodie ...

luni, 3 octombrie 2011

Carol al II-lea

In 3 octombrie 1893, o printesa de 18 ani devenea mama unui baietel cu ochi albastri si parul blond, care a reprezentat speranta tinerei dinastii romane. Baietelul a primit numele de Carol, dupa unchiul sau Regele Romaniei. Inca de la nastere, Carol s-a bucurat de cea mai mare grija din partea fondatorului dinastiei, care vedea in el un urmas mult mai demn decat Ferdinand. Carol considera ca Maria si Ferdinand sunt mult prea tineri pentru a avea grija de un copil, deci el este cel care hotaraste totul in legatura cu mostenitorul tronului. Inclusiv in legatura cu religia. Carol, fiul unui catolic si al unei protestante, este botezat in religia ortodoxa. Carol I vrea astfel sa linisteasca clerul romanesc, care nu i-a iertat faptul ca a ramas fidel credintei sale. La cateva luni de la nasterea lui Carol, printesa mostenitoare este din nou insarcinata, deci grija educatiei tanarului print este incredintata Reginei. Educatia copiilor ei va constitui tot timpul un motiv de disputa intre Maria si Regii Romaniei. Prima mare batalie este data cu ocazia alegerii unei guvernante pentru micutii Carol si Elisabeta. Carol o alege pe doamna de Winter, recomandata de familia de Wied. Maria refuza sa accepte acest lucru, isi face bagajele si pleaca la Coburg. Isi paraseste sotul si copii. De fapt, Maria a vrut sa-si copii, dar Carol I i-a interzis acest lucru. La Coburg, Maria isi ingrijeste fratele si tatal, care mor in urmatoarea luni. In Romania, insa, Carol este bolnav de febrea tifoida: la sase ani, baiatul este trezit de cosmaruri si isi cheama mama. Maria il ingrijeste, dar apoi pleaca din nou. In ciuda lacrimilor fiului si fiicei sale, Maria lupta pentru libertate si nu se va intoarce in tara pana nu o va avea.

Nu stim ce efect a avut asupra lui Carol despartirea de mama sa la o varsta atat de tanara. Relatia dintre Carol si Maria a fost mereu foarte complicata. In perioada cand avea cea mai mare nevoie de o mama, Maria se lupta pentru libertatea ei si a lasat ca mintea tanarului sau fiu sa fie otravita de persoanele din anturajul Regelui si a Reginei. Cand Maria s-a intors si a fost pregatita sa fie mama, era prea tarziu.

Carol I vede in el urmasul ideal, incercand sa il educe astfel incat sa ii poata continua munca. Din pacate, tot Carol vede ca nepotul sau se apropie mult prea mult de caracteristicile unui roman: Asta e un adevarat roman, care injura si face datorii.                                                                                                                                                                                                                                          Inca de mic, Carol a fost pasionat de viata de militar; pasiunea pentru armata si mai ales pentru uniforme nu il va parasi niciodata.                                                                                                                                                                                                                                In 1914, Familia Regala Romana primea vizita Familiei Imperiale Ruse. Vizita de la Constanta a fost organizata atat pentru a se vedea daca Romania ar putea fi scoasa din Tripla Alianta, cat si pentru o eventuala casatorie intre Carol si Marea-Ducesa Olga. Olga era foarte apropiata de familia sa si nu dorea sa paraseasca Rusia. Intre cei doi nu a existat nicio atractie si deci alianta matrimoniala ruso-romana nu s-a realizat. 

La declansarea razboiului, Carol a fost alaturi de tatal sau. In acelasi timp, el era cel care transmitea parerile Reginei.

In cel mai cumplit moment al razboiului, cand jumatate din tara era sub ocupatie germana, cand guvernul si Familia Regala erau refugiati la Iasi, Carol fuge din regimentul sau, impreuna cu Ioana Doletti. La Odessa, cei doi se casatoresc. Casatoria va fi anulata, dar ea va avea ca urmare un fiu Mircea-Grigore Lambrino, care nu va fi niciodata recunoscut de catre Carol al II-lea.