vineri, 11 ianuarie 2013

Constantin I, Regele Greciei

" Cand Constantin va domni din nou, catedrala Sfinta Sofia va redeveni crestina"

 In martie 1913, la urcarea pe tron a lui Constantin I al Greciei, in popor a inceput sa circule aceata veche profetie din Europa Orientala. Desi profetia se referea la ultimul suveran al Imperiului Bizantin, Constantin XI Paleologul, care a fost masacrat de turci, climatul politic din anul 1913 si recentele victorii ale Greciei pe plan militar si diplomatic au facut ca aceasta profetiei sa fie pomenita tot mai des odata cu urcarea pe tronul Greciei a lui Constantin si a Sofiei.
Constantin s-a nascut in 2 august 1868, la Atena, ca fiul regelui George I al Greciei si al reginei Olga, nascuta Olga Constantinova. Nasterea lui Constantin a fost privita cu entuziasm de greci, fiind primul mostenitor nascut pe pamant grecesc. Cel mai mare dintre cei opt copii (cinci baieti si trei fete), Constantin a fost numit dupa bunicul sau matern, marele duce Constantin Nicolaevici al Rusiei. Numit duce de Sparta, Constantin si-a facut studiile in Grecia si Germania. 

Constantin a reprezentat Grecia la Jubileul Reginei Victoria a Angliei. La Londra, el a cunoscut-o pe Sophia, fiica imparatului Frederick III al Germaniei si al Victoriei, Printesa Regala. In timpul bolii tatalui ei si dupa moartea acestuia, Sophia a trait intr-o atmosfera trista la Berlin. Constantin, tanar, frumos si cu joie de vivre a parut barbatul perfect pentru printesa germana. 

Cei doi s-au casatorit in Atena, la 27 octombrie 1889. In urmatorii 14 ani, printii mostenitori au avut sase copii, trei baieti (care vor devenit toti Regii Greciei) si trei fete ( intre care si Regina Elena a Romaniei).

Perioada fericita ce a urmat urcarii pe tron a lui Constantin a disparut brusc odata cu declansarea primului Razboi Mondial. La fel ca multi monarhi din regiune, Constantin a decis sa isi puna regatul la adapost. Grecia luptase in nu mai putin de trei razboie in mai putin de 20 de ani; desi aceste razboaie fusesera victoroase, nu este mai putin adevarat ca au insemnat moartea a mii de oameni si ca au afectat grav bugetul tarii. Regele a intrat rapid in contradictie cu Presedintele Consiliului de Ministrii, Venizelos, francomason, francofil si republican. 


Ajutat de Franta, Venizelos a inceput campania de denigrare a Familiei Regale. Constantin a devenit simplu Cumnatul Kaiserului, ignorandu-se ca era verisor primar cu Regele Angliei, Tarul Rusiei, Regele Danemarcei si Regele Norvegiei. Sofia a devenit Prusaca, fara sa se ia in considerare ca ea a fost crescuta de Printesa Regala cu o puternica admiratie pentru Anglia.


In final, Franta si Venizelos au castigat si in iunie 1917 Regele Constantin pleca in exil. Pe tronul Greciei urca Alexandru I, cel de-al doilea fiu al cuplului regal. Diadohul George a plecat in exil impreuna cu tatal lui, Venizelos considerandu-l mult prea apropiat de tatal sau pentru a putea fi manevrat de el. 


Moartea lui Alexandru I in 1920 inseamna intoarcerea lui Constantin si a Sofiei pe tronul Greciei. Printre mesajele cu care fusese primit Constantin la intoarcerea in Grecia era si Bun Venit Cezare, prin care el era recunoscut nu doar ca Rege al Greciei, ci si ca Imparat al Imperiului Bizantin. Visul de recucerire al Constantinopolului parea ca se implineste odata cu razboiul cu Turcia din 1921. Din pacate armata reorganizata de Mustafa Kemal a masacrat mii de greci si a distrus aceste sperante. Grecii s-au intors din nou impotriva Regelui Lor. A avut loc o lovitura de stat si Constantin a abdicat a doua oara. .


La 11 ianuarie 1923, la mai putin de patru luni de la noul sau exil, Constantin I al Greciei a murit la Palermo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu