Dupa ce parintii sai au plecat in Portugalia, Juan Carlos a ramas in Elvetia, la un internat fiind vizitat de bunica sa, Victoria Eugenia a Spaniei. Desi Ducele de Barcelona si Franco aveau opinii complet diferite in legatura cu multe lucruri, ei au cazut de acord ca Juan Carlos sa fie educat in Spania. In curand, alaturi de Juanito a fost educat si Alfonso. Intr-una din vacantele celor doi printi acasa, in Estorial Juan Carlos se juca cu un revolver, si l-a impuscat accidental, omorandu-l pe fratele sau de 14 ani.
In 1962, Juan Carlos s-a casatorit cu printesa Sofia de Grecia si Danemarca. Cei doi au locuit in Spania, chiar daca problema Restauratiei nu a fost inca rezolvata. In 1968 s-a nascut primul lor copil, Felipe. In anul urmator, Franco decide sa il numesca pe Juan Carlos mostenitorul sau, dandu-i titlu de Print al Spaniei. Inainte a lua acesta decizie, Franco i-a cerut Infantelui sa promita ca va mentine regimul instaurat de el. Desi a promis acest lucru, Juan Carlos a inceput sa discute cu lideri ai opozitiei din exil si cu tatal sau despre modalitatile prin care democratia poate fi instaurata in tara sa.
Juan Carlos I a devenit Regele Spaniei la 25 noiembrie 1975. Imediat dupa, noul Rege a inceput reformarea statului, trasformand regimul totalitar al lui Franco intr-o democratie puternica. In 1977 au fost tinute primele alegeri democratice si in 1978 a fost promulgata o noua Constitutie prin care Juan Carlos era recunoscut drept mostenitorul de drept al bunicului sau.
Astazi Regele ramane conducatorul necontestat al Spaniei, fiind in acelasi timp si cel mai popular lider din statele Ibero-Americane. Desi Juan Carlos I al Spaniei domneste si nu guverneaza, el are o mare autoritate morala si este un simbol esential al unitatii Spaniei. Regele isi pregateste fiul, Felipe sa ii urmeze, deoarece asa cum a remarcat "La Bourboni, sa fii Rege e o meserie" ... o meserie in care Juan Carlos este un profesionist.
LA MULTI ANI, MAJESTATE !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu