luni, 9 iulie 2012

Printesa Sophia de Nassau

Printesa Mostenitoare Sophia a Suediei
        La 9 iulie 1836 s-a nascut printesa Sophia Wilhelmine Marianne Henriette de Nassau, cea mai mica fiica a lui William, duce de Nassau si a celei de-a doua sotii a acestuia, Pauline de Wurttemberg. Printre fratii tinerei printese se numara Therese de Oldenburg, mama Marii Ducese Alexandra Petrovna; Adolphe, Mare Duce de Luxembourg; Marie de Wied, mama Reginei Elisabeta a Romaniei si Helene de Waldeck si Pyrmont, mama Reginei Emma a Olandei si a  ducesei Helena de Albany.

       Sophia s-a casatorit in 1857 cu printul Oskar al Suediei. Chiar daca casatoria a fost considerata foarte potrivita, in acelasi timp celor doi li s-a permis sa aleaga.  Sophia si Oskar au avut o casatorie fericita. Noua printesa a Suediei a fost primita cu entuziasm in noua ei tara, mai ales pentru ca printul mostenitor si sotia sa nu aveau decat o fetita. Dupa doi ani, la moartea lui Oskar I, Oskar si Sophia au devenit printi mostenitori ai Suediei. Sophia nu era de acord cu frivolitatea curtii regelui Karl XV, nici cu influentele culturii franceze sau cu tendintele catolice de aici.

       Sophia si Oskar au avut patru baieti: Gustav V, Oskar, Carl si Eugen. Familia ducelui de Ostergotland reprezenta idealul victorian, chiar daca Oskar era uneori infidel. Sophia era in centrul familiei sale si mai apoi in centrul Familiei Regale Suedeze. Sophia era inteligenta, calma, sensibila, demna, dar si plictisitoare. Foarte liberala, Sophia a socat pe toata lumea cand le-a permis copiilor sai sa participe la scoala publica. Avand tendinte democratice, Sophia a avut un efect moderator asupra tendintelor pro germane ale sotului sau. In momentul in care Germania a anexat Nassau, casa copilariei sale, Regina Sophia a Suediei a devenit anglofila, ceea ce a pus-o uneori in conflict cu nora sa, Victoria de Baden.


       Sophia a devenit Regina a Suediei in 1873, la moartea cumnatului sau. Timp de peste 34 de ani, Sophia a fost cel mai important sfatuitor al sotului ei. Multi o considera responsabila pentru evitarea unui razboi intre Norvegia si Suedia, in momentul declararii independentei Norvegiei.
       In acelasi timp, ea a avut numeroase probleme de sanatate si din 1887 a avut dificultati in a merge si a folosit un scaun cu rotile. Regina Sophia a continuat numeroasele sale activitati caritabile, dar multe din activitatile unei Regine au fost indeplinite de nora sa, printesa Ingeborg. 

       Dupa moartea sotului ei, Regina Vaduva Sophia a Suediei a continuat sa isi coordoneze proiectele caritabile, in special in cazul educarii infirmierelor. Sophia a murit in 1913, nepotul sau remarcand "vechile vremuri mor cu bunica".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu