luni, 15 aprilie 2013

Regina Victoria-Eugenia a Spaniei

         "I have always belived that the Spanish people were extremely unjust with Dona Victoria, who was never held in high esteem in spite of her extraordinary personality"

  La 15 aprilie 1969, cu sase ani inainte de reinstaurarea monarhie in Spania, murea Regina Victoria-Eugenia a Spaniei. Cu un an in urma, Regina a revenit in Spania pentru botezul stranepotului ei, infantele Felipe fiind primita de multimi entuziasmate. In timpul acestei vizite, Regina Spaniei s-a intalnit cu Franco. Dupa acesta intrevedere, au inceput sa circule zvonuri care spuneau ca Victoria Eugenia i-a cerut generalului sa decida viitorul Spaniei si al dinastiei, deci sa isi numeasca succesorul. Mai mult, se spune ca Regina a spus "Pntru mine Rege este don Juan, da noi toti suntem batrani si nimeni nu stie ce se va intampla daca lucrurile nu sunt rezolvate. In primul rand e Spania, in al doilea Monarhia, in al treile rand dinastia si abia apoi persoana. Si printul [don Juan Carlos] e matur". La sfarsitul vietii, regina Victoria-Eugenia isi ajuta pentru ultima oara poporul, contribuind la urcarea pe tron a lui Juan Carlos, si deci intr-o mica masura la instaurarea democratiei in Spania.

       Victoria-Eugenia s-a nascut in 1887, fiind fiica printesei Beatrice de Saxa-Coburg si Gotha si a printului Henry de Battenberg. In ciuda faptului ca familia de Battenberg erau considerati rudele sarace la curtea de la Saint James, Victoria-Eugenia era  una din nepoatele preferate ale Reginei Victoria. Ena, cum a ajuns sa fie cunoscuta printesa si-a petrecut copilaria la Windsor, Balmoral si Osborne. In 1905, la o cina oficiala in cinstea Regelui Spaniei, Ena il cunoaste pe Alfonso XIII. La cina erau si alte nepoate ale Reginei Victoria, dar tanarul Rege nu are ochi decat pentru blonda, tanara si incantatoare Victoria-Eugenia de Battenberg.

             Alfonso XIII si Victoria-Eugenia se casatoresc la 31 mai 1906, nunta fiind sarbatorita cu un fast nemaintalnit. In timpul procesiunii de la catedrala pana la palat, caleasca in care se aflau regele si regina Spaniei s-a oprit; dintr-un balcon a fost aruncat un buchet de flori, care a cazut langa calesca. In buchet era o bomba, care a omorat douazeci si sapte de oameni; rochia alba a Enei era acoperita de sange. Dupa explozie, Victoria-Eugenia a dovedit mult curaj si stapanire de sine. Spaniolii, foarte superstitiosi, nu sunt incantati de nunta insangerata care nu lasa sa se prevada o domnie pasnica si nici o casatorie fericita.

       Victoria-Eugenia si Alfonso XIII au sase copii: Alfonso, Jaime, Beatriz, Maria-Cristina, Juan si Gonzalo. Alfonso si Gonzalo sunt bolnavi de hemofilie, iar Jaime devine surdo-mut. Drama bolii copiilor lor ar fi putut sa ii apropie pe cei doi soti, dar Alfonso se indeparteaza de regina, care cade intr-o stare de deprimare, in timp ce el cauta sa se amageasca aruncandu-se in multiple aventuri galante. "Boala regala", mostenita de la regina Victoria a avut o influenta coplesitoare in viata femeilor care au transmis-o copiilor sai ... spre deosebire de regina Victoria si de tarina Alexandra Feodorvna, a caror casnicii nu au fost influentate de aceasta boala (mai mult in fata acestei drame, atat Albert, cat si Nicolae s-au apropiat si mai mult de sotiile lor), lumea Victoriei-Eugenia a fost distrusa. 

     Spre deosebire de verioara sa Alexandra, care s-a autoexilat dedicandu-se complet fiului sau bolnav, Ena nu s-a ascuns de societate. Considerata cea mai eleganta regina din Gotha, Victoria-Eugenia isi pastreaza o silueta impecabila in ciuda numeroaselor nasteri. Numita Englezoaica, Ena isi indeplineste indatoriile de regina in mod exemplar. In ciuda acestui lucru, spaniolii o considera putin prea rece si nu ii iarta faptul ca nu-i plac coridele. 

        La 14 aprilie 1931, familia regala a Spaniei pleca in exil; aceasta plecare reprezinta si separarea definitiva a suveranilor spanioli. Alfonso se stabileste la Roma, iar Victoria-Eugenia in Lausanne. In urmatorii ani, Victoria-Eugenia isi va pierde doi fii, Alfonso si Gonzalo fiind invinsi de hemofilie. Regina va ramane pentru tot restul vietii in exil, continuand sa mentina o curte plina de stralucire, inconjurata de doamne de onoare care vin din Spania pentru a-si asuma cu randul functii onorifice. 

           Victoria Eugenia a fost crescuta intr-o epoca in care responsabilitatea, dedicatia, sacrificiul si datoria fata de ceilalti au devenit cele mai inalte idealuri si abilitati indispensabile in meseria de Regina. Demnitatea, curajul si puterea sa au sustinut-o in cele mai grele momente ale vietii sale si i-au asigurat un loc aparte in istoria Spaniei.

Bibliografie: 
Bricard Isabelle, Dinastiile domnitoare ale Europei, Vivaldi 
Gelardi Julia, Born to rule

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu